Na ulicah Bejruta se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na ulicah Bejruta se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

V skladu s sistemom delitve oblasti med pripadnike različnih verskih skupnosti pripada položaj predsednika države kristjanom, izvoli pa ga parlament. A odkar se je lani iztekel mandat predsedniku Michelu Sulejmanu, poslanci niti v 26 poskusih niso uspeli izvoliti novega predsednika, kar je še poglobilo politično krizo v državi.

Protestniki, ki so se v petek zbrali v prestolnici, so prišli podpret predlog krščanskega voditelja Michela Aouna, ki se je zavzel, da bi predsednika namesto v parlamentu volili prebivalci na neposrednih volitvah. "Libanonci hočemo izbirati predsednika," je udeležencem shoda dejal Gebran Bassil iz Svobodnega domoljubnega gibanja, iz katerega izhaja tudi Aoun.

Aoun je sicer pripravljen prevzeti položaj predsednika, a mu do zdaj ni uspelo zagotoviti soglasja vseh političnih sil, ki so v Libanonu tesno povezane z verskimi skupnostmi. Za zdaj na obzorju tudi ni nobenega drugega resnega kandidata, zato se pričakuje, da se bo še nadaljevala blokada dela tako vlade kot parlamenta.

Vlada premierja Tamana Salama se je znašla na udaru kritik njenih nasprotnikov, ki premierju očitajo, da si prisvaja pooblastila, ki jih ima samo predsednik države.

Petkov protest je bil zadnji v nizu protestov, ki jim je bil Bejrut priča v zadnjih mesecih, ko so se ljudje zgrnili na ulice, da bi izražali nezadovoljstvo zaradi kopičenja odpadkov na ulicah.