Število smrtnih žrtev med koalicijskimi silami v letošnjem letu se je povzpelo na 347. Foto: EPA
Število smrtnih žrtev med koalicijskimi silami v letošnjem letu se je povzpelo na 347. Foto: EPA

V napadu so umrli trije Natovi vojaki in prevajalec, 62 ljudi je bilo ranjenih. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki. Napad se je zgodil, ko se je samomorilski napadalec na motornem kolesu razstrelil med množico v bližini osrednje mestne tržnice v Hostu.

Uradno omejili skupno delovanje
S talibani se trenutno bojuje približno 100.000 pripadnikov Natovih sil, ki pa se bodo predvidoma konec leta 2014 iz Afganistana umaknili. Zaradi vrste "napadov od znotraj", v katerih so pripadniki afganistanskih varnostnih sil uporabili orožje proti zahodnim zaveznikom, so v misiji Isaf septembra omejili skupne bojne operacije z Afganistanci.

Na terenu še vedno drug ob drugem
Ameriški obrambni minister Leon Panetta je prejšnji teden sporočil, da se večina skupnih operacij nadaljuje, vendar natančnega števila ni navedel. To je potrdil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Skoraj vse partnerske dejavnosti se nadaljujejo," je potrdil novinarjem v Bruslju. Po Rasmussenovih besedah so odločitev sprejeli poveljniki na terenu, ki so pri tem upoštevali celostno varnostno situacijo.