Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kompleks je zaslovel s propagandnim filmom Leni Riefenstahl Zmagoslavje volje.
Film (v izvirniku Triumph des Willens), ki vzbuja med gledalci tako prezir zaradi poveličevanja nacistične ideologije kot občudovanje zaradi svoje nesporne filmske vrednosti, doseže del svoje moči prav zaradi kulise, prostornega kompleksa, namenjenega za strankarska zborovanja.
Čeprav so 11 kvadratnih kilometrov prostran kompleks po drugi svetovni vojni prepustili zobu časa, pa ga še vedno obišče več kot 200.000 turistov letno. In kot poroča Independent, so se nürnberške mestne oblasti zdaj odločile, da namenijo 70 milijonov evrov za njegovo obnovo.
Odločitev bo nedvomno dvignila veliko prahu in pomislekov o tem, kako modro ali moralno je, da se ohranijo prizorišča, povezana z morilskim režimom.

Vrsta podobnih primerov
So taki spomeniki prepotreben opomnik obdobja človeške izprijenosti, katerih ohranitev bi morda lahko pomagala preprečiti podobne dogodke v prihodnosti? Ali pa bi jih morali pustiti, da se sesedejo v prah in izginejo, prav tako, kot je bil uničen režim, ki je stal za njimi? Nemčija ima takih in podobnih dilem kar nekaj.

Tu sta Hitlerjev bunker in sedež gestapa v Berlinu, pa letališče Tempelhof (prav tako v prestolnici), nacistično letovišče na otoku Rügen in Hitlerjevo bavarsko gorsko pribežališče, Orlovo gnezdo. Veliko jih sodi v obvezen itinerar zvedavih turistov, za obnovo Orlovega gnezda pa so nedavno namenili 15 milijonov evrov.

Kompleks v Nürnbergu, ki zajema med drugim 24 stolpov in impozanten stopničast oder (Zeppelin Tribune), s katerega je Hitler rad nagovarjal množico svojih sledilcev, je zasnoval "hišni" arhitekt nacistične stranke Albert Speer, a ni bil nikdar dokončan.

"Porušenje bi izzvalo ogorčenje"
"Porušenje stavb bi izzvalo mednarodno ogorčenje, zato bomo kompleks obnovili, a to ne pomeni, da ga bomo ravno gizdavo uredili," je nürnberški župan Ulrich Maly pojasnil, kako so rešili dilemo, s katero je bilo soočeno mesto.
Župan je priznal, da bi mnogo Nürnberžanov najraje videlo, da bi kompleks kot simbol neke pretekle dobe povsem izbrisali z obličja zemlje. A to bi pomenilo, da bi morali kompleks popolnoma zapreti pred javnostjo, zato so se raje odločili, da ga do neke mere obnovijo, je povedal za Süddeutsche Zeitung. Pri tem bodo ohranili povojne grafite, ki so jih ustvarili zavezniški vojaki.
Dolgoročni načrt Nürnberga je spremeniti kompleks v nekakšno izobraževalno središče.