Imenovanje Avigdorja Libermana (levo) na ključen položaj v vladi je že vzbudilo zaskrbljenost med sredinskimi in levimi politiki v državi, pa tudi med nekaterimi člani Netanjahujeve stranke Likud. Foto: Reuters
Imenovanje Avigdorja Libermana (levo) na ključen položaj v vladi je že vzbudilo zaskrbljenost med sredinskimi in levimi politiki v državi, pa tudi med nekaterimi člani Netanjahujeve stranke Likud. Foto: Reuters
Po podpisu koalicijskega sporazuma je izraelski premier Netanjahu (na sredini) poudaril, da država potrebuje stabilno vlado. Foto: Reuters

imenovanje Liebermana za obrambnega ministra.

Premier Netanjahu je z vodjo stranke Izrael naš dom Avigdorjem Liebermanom, ki bo postal novi obrambni minister, danes podpisal koalicijski sporazum. Lieberman je napovedal, da bo kot obrambni minister vodil uravnoteženo in odgovorno politiko s ciljem v Izraelu in regiji zagotoviti stabilnost. Lieberman in Netanjahu sta bila v preteklosti velika tekmeca, danes pa je Netanjahu dejal, da sta se združila, da bi Izrael šel naprej.

Moše Jalon, član Likuda, je s položaja obrambnega ministra odstopil v petek, potem ko je Netanjahu njegov položaj ponudil Liebermanu, da bi razširil vladno koalicijo. Jalon je opozarjal na naraščanje ekstremizma v Likudu in državi. Liebermanovo imenovanje na ključen položaj v vladi je sicer že vzbudilo zaskrbljenost med sredinskimi in levimi politiki v državi, pa tudi med nekaterimi člani Netanjahujeve stranke Likud.

Imenovanje Liebermana resna grožnja regiji
Imenovanje Liebermana za obrambnega ministra je glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat označil za resno grožnjo stabilnosti v regiji. "Ta vlada prinaša resno grožnjo nestabilnosti in ekstremizma v regiji," je dejal za AFP ter poudaril, da bodo rezultat imenovanja "apartheid, rasizem ter verski in politični ekstremizem".

Dolgoletni politik Lieberman, ki je bil že zunanji minister, živi v judovski naselbini na zasedenem Zahodnem bregu in je v preteklosti govoril o ostrih ukrepih proti palestinskim "teroristom". Zaradi ostrega jezika si je prislužil vzdevek buldožer. Po ocenah kritikov so njegove izjave skrajne, bojevite in populistične, privrženci pa menijo, da so politično nekorektne, a neposredne.

Tudi palestinsko gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je obsodilo imenovanje Liebermana kot odraz porasta rasizma in ekstremizma izraelske okupacije.

Vnovična obljuba o sklenitvi sporazuma s Palestinci
Po podpisu koalicijskega sporazuma je izraelski premier poudaril, da država potrebuje stabilno vlado za spopadanje z izzivi, in zagotovil, da bo storil vse, da bo sklenjen mirovni sporazum s Palestinci. Mirovna pogajanja so sicer na mrtvi točki od propada ameriške pobude aprila 2014.

Vladna koalicija, ki ima po volitvah marca lani v 120-članskem parlamentu samo 61 poslancev, je s pristopom stranke Izrael naš dom pridobila pet poslancev. Dogovor mora potrditi še parlament, kar pa ni vprašljivo.