FARC se proti kolumbijskim vladam bojuje že od 60. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA
FARC se proti kolumbijskim vladam bojuje že od 60. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Tako se ne ve, ali so vojake ubili uporniki levičarskega gibanja FARC (Revolucionarne oborožene sile Kolumbije - ljudska armada) ali iz gibanja ELN (Narodna osvobodilna vojska). Kolumbijski vojaki so pri tem ranili in zajeli več upornikov. V drugih spopadih na jugu države je bilo ubitih šest borcev FARC-a in štirje kolumbijski vojaki.

Spopadi med vojaki in uporniki FARC-a so izbruhnili tudi na jugozahodu Kolumbije v kraju El Donseljo v departmaju Caqueta, ki velja za utrdbo tega uporniškega gibanja. V spopadih so bili ranjeni še trije vojaki, dva upornika pa sta bila aretirana.

FARC trdi, da se bori proti vladajoči buržoaziji, političnemu vplivu ZDA na notranje zadeve Kolumbije, neoimperializmu, monopolizaciji naravnih bogastev multinacionalnih korporacij ter represiji države in paravojaških enot proti civilnemu prebivalstvu.


Spopadi kljub mirovnim pogovorom

Med vlado in FARC-om že od lanskega novembra v Havani na Kubi potekajo mirovni pogovori, ki so že četrti poskus od 60. let prejšnjega stoletja za dosego sprave. FARC-ov glavni pogajalec Ivan Marquez je v ponedeljek dejal, da se konflikt bliža koncu. Leve stranke in sindikate je pri tem pozval, naj se pridružijo prizadevanjem za dosego miru. Vlada si želi mirovni sporazum podpisati do novembra, Marquez pa je opozoril, da s tem ni dobro hiteti.

Tudi drugo levičarsko uporniško gibanje, Narodna osvobodilna vojska, je pred kratkim prav tako izrazilo zanimanje za udeležbo v mirovnem procesu. ELN naj bi imel po vladnih ocenah 2.500 borcev.

FARC-ov boj traja že skoraj pol stoletja
Gibanje FARC se proti vladam v Bogoti bori že skoraj pol stoletja. Ustanovili so ga leta 1964. Trenutno naj bi imel približno 9.000 pripadnikov, kar je precej manj kot 16.000, kolikor naj bi jih imel leta 2001. Večina se jih skriva v goratih in gozdnih predelih Kolumbije.

Vlada po poročanju BBC-ja sicer ocenjuje, da je od začetka konflikta umrlo že 600.000 ljudi, približno trije milijoni pa naj bi bili notranje razseljeni zaradi spopadov.