Sadrovo mesto je bilo že prejšnji teden priča bombnemu napadu. Foto: EPA
Sadrovo mesto je bilo že prejšnji teden priča bombnemu napadu. Foto: EPA
Krvav napad na šiite v Bagdadu

Gre za enega najhujših napadov v iraški prestolnici, odkar je vodenje iraške vlade pred letom dni prevzel premier Hajdar Al Abadi.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki je v sporočili na spletu zapisala, da so bili tarča pripadniki vojske in milic v šiitski soseski.

Tovornjak bombo je razneslo na tržnici Džamila v soseski Sadrovo mesto na severovzhodu Bagdada, kjer živijo večinoma šiiti. Sadrovo mesto je bilo v preteklosti že tarča bombnih napadov sunitskih skrajnežev. Džamila je ena največjih tržnic v prestolnici.

Abadi je vodenje iraške vlade prevzel pred letom dni, potem ko je iraška vojska doživela niz sramotnih porazov proti Islamski državi, ki je v bliskoviti ofenzivi na začetku lanskega poletja zavzela znaten del severa Iraka, med drugim tudi drugo največje iraško mesto Mosul.

Da bi pred skrajneži zavarovala prestolnico, se je morala iraška vlada zanesti na šiitske milice, ki tudi zdaj tvorijo jedro sil v boju proti Islamski državi. Najhujši boji potekajo v pokrajini Anbar, ki leži zahodno od Bagdada in je sunitsko osrčje države.

Krvav napad na šiite v Bagdadu