Izvršni direktor banke Jamie Dimon priznava, da je banka za povzročeno škodo odgovorna sama. Foto: EPA
Izvršni direktor banke Jamie Dimon priznava, da je banka za povzročeno škodo odgovorna sama. Foto: EPA

banka JPMorgan Chase je zaradi drznih potez v enoti za upravljanje s tveganji v tekočem četrtletju izgubila dve milijardi dolarjev.
Po napovedi glavnega izvršnega direktorja JPMorgan Chase Jamieja Dimona naj bi banka, poleg omenjenega primanjkljaja, pridelala še okoli milijardo dolarjev izgube.

Zanjo so odgovorni zaposleni v enoti za upravljanje tveganj, ki so bili pri zastavljanju v investicijske sklade na tujih trgih preveč drzni, izgubo pa so naredili v zgolj zadnjih šestih tednih.
Gre za izgube pri trgovanju s kompleksnimi izvedenimi instrumenti, med katerimi so prevladovale zloglasne izmenjave posojilnega tveganja (credit default swaps). Prav ti izvedeni instrumenti veljajo za tiste finančne pogruntavščine, nepreglednosti in kompleksnosti, ki jim pripisujejo velik del razlogov za izbruh svetovne finančne krize.

''Pri svojih odločitvah so naredili veliko napak, bili so površni in na koncu so sprejeli napačne odločitve,'' je dejal Dimon, ki je izgubo pripisal površni in slabo izpeljani ter nadzorovani strategiji zaščite pred tveganji (t. i. hedging).

Padec delnic bank
Na novico so se že odzvali finančni trgi, saj je delnica investicijske banke JPMorgan Chase le nekaj ur po objavi novice padla za sedem odstotnih točk. Posledično so imeli danes nižje vrednosti delnic tudi Goldman Sachs, Citigroup in Bank of America.
V Evropi pa so zaznale izgubo britanska banka Barclays za 2,85 odstotne točke, nemška banka Deutsche Bank za dve odstotni točki in BNP Paribas za 2,6 odstotni točki.

JPMorgan si bo morala povrniti ugled
''Napako priznamo, iz nje se bomo nekaj naučili in jo bomo tudi odpravili ter svoje delo opravljali naprej,'' je dejal Dimon, ki bo moral zdaj banki znova povrniti ugled, ki ga je z zlomom bančnega trga izgubila že leta 2008. Od takrat naprej je banka znova gradila na zaupanju, saj se je v dobršni meri izogibala tveganim naložbam.

Dimon je sicer veljal za enega glasnejših kritikov nove strožje regulacije finančnega sektorja, katere namen je prav preprečitev tovrstnih zgodb, ko banke v investicijskem bančništvu ustvarijo visoke izgube in ogrozijo zdravje drugih poslovnih operacij. Nova pravila namreč preprečujejo velik del tovrstnih trgovalnih operacij.

Prvi mož banke je zatrdil, da posli, v katerih je banka ustvarila izgubo, ne kršijo novih pravil, zato banka ne bo izvedla t. i. Volckerjevega pravila, ki poslovnim bankam prepoveduje trgovanje za lasten račun. Priznal pa je, da bo zaradi storjene napake na banko vržena temna luč.