Po ugotovitvah v New Yorku so novodobni roparji v pol leta dvignili denar z več kot 40 tisoč bankomatov v 20 različnih državah sveta. Foto: EPA
Po ugotovitvah v New Yorku so novodobni roparji v pol leta dvignili denar z več kot 40 tisoč bankomatov v 20 različnih državah sveta. Foto: EPA
RAKBANK
Operacija se je začela, ko so 22. decembra lani nepridipravi vdrli v sistem RakBanke, banke iz Združenih arabskih emiratov. Foto: EPA
Roparji bankomatov
Takole so spretni roparji ovekovečili svoje spletno-bankomatske podvige. Fotografije je posredovala newyorška policija. Foto: EPA

Klasični oboroženi ropi bank se vedno bolj dogajajo samo še v filmih in državah tretjega sveta. Najbistrejši novodobno roparji so zdaj oboroženi le še s pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki.

Po skopih podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva so kriminalci v desetih urah iz bankomatov v 36 tisoč transakcijah dvignili 35 milijonov evrov. Samo v samem središču New Yorku so 19. februarja letos iz skoraj tri tisoč bankomatov na Manhattnu dvignili 1,8 milijona dolarjev.

Ustrezna primerjava le Lufthansa 1978
Po besedah zveznega javnega tožilca je šlo za največjo krajo v zgodovini New Yorka, ki se lahko primerja le z znamenito krajo Lufthansinega denarja v New Yorku leta 1978, ki se ga morda bolj spomnimo iz Scorsesejevega filma Goodfellas (Dobri fantje).

Po besedah strokovnjaka za virtualno varnost Jarna Limnella postajajo metode kriminalcev vse bolj izpopolnjene. Zaradi računalniške tehnologije tudi največje finančne ustanove niso varne pred krajami milijonskih vsot.

Obtožnica za sedmerico, sodelovalo več deset ljudi
Kriminalci so si najprej z računalniškimi vdori v bančne sisteme zagotovili neomejen dvig denarja z računov; da ne bi vzbujali suma, denarja niso dvigovali neposredno z računov varčevalcev. Kriminalna združba je za izvedbo operacije potrebovala desetine sodelavcev, od vrhunskih računalniških strokovnjakov do neposrednih izvajalcev, ki so na bankomatih dvigovali denar.

Tožilec je izdal obtožnico proti sedmim priprtim osebam, vključno z domnevnim vodjo podviga Albertom Yusijem, ki so ga našli prejšnji mesec mrtvega v Dominikanski republiki;
Jarno Limmel dodaja, da ga novica o veliki kraji z bankomatov pravzaprav veseli, kajti prispevala bo k streznitvi. Ko gre za varnost bančnih poslov, so bila doslej velika razhjanja med predstavami v javnosti in dejanskim stanjem.

Molk napadenih lastnikov bankomatov in kartic
Tatovi so se dokopali do podatkov ene od družb, ki opravlja storitve za Viso in Master Card; z računalniškimi vdori v bančne sisteme so si zagotovili neomejen dvig denarja z računov. Predstavniki omenjenih družb in bank lastnic bankomatov so se zavili v molk. Po medijskih ugibanjih naj ne bi bilo povsem samoumevno, kdo naj bi nosil odgovornost za nastalo luknjo v bančnih bilancah.

Banke so sicer praviloma zavarovane, vendar bodo zavarovalnice zagotovo zastavile vprašanje, ali so ustrezno poskrbele za varnost bančnih depozitov.

Iz New Yorka
Edvard Žitnik, Druga jutranja kronika