Indija vlaga vedno več sredstev v vojsko. Foto: EPA
Indija vlaga vedno več sredstev v vojsko. Foto: EPA
Največji uvozniki orožja na svetu so Indija, Kitajska, Pakistan, Združeni arabski emirati in Savdska Arabija. Foto: EPA

V zadnjih petih letih je indijski uvoz orožja narasel za 111 odstotkov v primerjavi z obdobjem 2004-2008, njen delež pri uvozu orožja po celem svetu pa je zrasel s 7 na 14 odstotkov, sporoča SIPRI. Medtem ko se njena domača orožarska industrija muči s proizvodnjo visokotehnološkega orožja, se trudi Indija z uvozom orožja ohranjati stik z bolje opremljeno kitajsko vojsko in biti pripravljena na vojaške izzive v nemirni soseščini.

Največji dobavitelj orožja Indiji med letoma 2008 in 2013 je bila Rusija, iz katere je Indija uvozila 75 odstotkov orožja. To kaže na potrebo Indije po nadgradnji in posodobitvi sistemov oborožitve, ki izvirajo še iz časov tesnih odnosov obeh držav v času hladne vojne. V zadnjem času se Indija obrača tudi k Združenim državam Amerike.

Tudi Pakistan kupuje veliko
Tudi tradicionalni tekmec Indije, Pakistan, je več kot podvojil svojo nabavo orožja. V zadnjih petih letih ga je kupil za 119 odstotkov več. Njegov delež v nakupu orožja na svetovni ravni je narasel z 2 na 5 odstotkov.

Pet največjih ponudnikov orožja na svetu med 2009 in 2013 so ZDA (29 odstotkov), Rusija (27 odstotkov), Nemčija (7 odstotkov), Kitajska (6 odstotkov) in Francija (5 odstotkov). Te države so skupaj odgovorne za 74 odstotkov svetovnega izvoza orožja, po poročanju Al Džazire ugotavlja SIPRI.

Z dobavo do vpliva
Prodajo orožja v Južno Azijo s strani Kitajske, Rusije in ZDA spodbujajo tako gospodarski kot politični razlogi, še ugotavlja SIPRI. "Še posebej Kitajska in ZDA uporabljajo dobavo orožja v Aziji, da bi povečale svoj vpliv v regiji," je dejal Siemon Wezeman, višji raziskovalec v SIPRI-ju.

Obseg prodaje orožja po svetu je med letoma 2009 in 2013 v primerjavi s predhodnim petletnim obdobjem sicer narasel za 14 odstotkov.