Svet
(4)
Ilir Meta
Meta se je znašel sredi korupcijskega škandala. Foto: Reuters

Dodaj v

Namestnika albanskega premierja ujeli s "spuščenimi hlačami"

Meta zanika krivdo
12. januar 2011 ob 20:21
Tirana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Namestnik albanskega premierja se je odpovedal poslanski imuniteti, da ga bodo lahko zaslišali preiskovalci, saj se je znašel sredi korupcijskega škandala.

Največja albanska televizija Top Channel je objavila posnetek, na katerem namestnik premierja ter minister za gospodarstvo, energijo in trgovino Ilir Meta ministra za energijo Dritana Priftija prosi, naj nekemu podjetju brez javnega razpisa dodeli dovoljenje za izgradnjo hidroelektrarne. Slišati je tudi, kako doda, da lastnik podjetja v zameno ponuja sedemodstotno provizijo oziroma 700.000 evrov.

Desetminutni posnetek je nastal marca lani, ko je bil Meta še zunanji minister, posnel pa naj bi ga Prifti, ki ga je Meta zamenjal na ministrskem mestu. V vladi in kabinetu premierja Salija Berishe se na posnetek še niso odzvali.

Meta je posnetek označil za "izmišljotino" in "grdo politično in moralno metanje peska v oči", na vprašanje, ali bo odstopil, pa je odvrnil, da so njegova dejanja "kristalno jasna". Prifti, ki ni pojasnil, zakaj je snemal pogovor z voditeljem svoje stranke, je dejal, da je "jasen posnetek, ne Ilir Meta".

Opozicijski socialisti so Meti in drugim članom njegove stranke Socialističnega gibanja za integracijo, ki je del vladajoče koalicije, že pred tem očitali korupcijo. Stranka Socialističnega gibanja za integracijo je ključna za stabilno prihodnost vlade države, ki si želi vstopiti v EU. Bruselj, ki je lani zavrnil prošnjo Albanije za status kandidatke in Tirani naložil, naj se znebi korupcije, je pozval k preiskavi obtožb zoper Meto.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
assange
# 13.01.2011 ob 00:27
še albanci so pred nami, kar se tiče delovanja proti korupciji
pri nas pa nič.....
Pataren
# 12.01.2011 ob 21:38
"grdo politično in moralno metanje peska v oči",

hehe kako znano domače zveni ta stavek v vseh aferah politikov :))) Banda skorumpirana!
tupamaross
# 13.01.2011 ob 07:27
V dvajesetih letih državnosti kajtakega pri nas ni bilo in smo tako
najbolj poštena država na svetu, nemara celo v vesolju.
Re
# 13.01.2011 ob 10:43
Danes, ko živimo v "demokraciji" se enostavno moramo navaditi, da na površje splavajo najbolj nesramni in podli ljudje; tako pri nas, kot tudi v Albaniji.
Zdaj lahko vidimo tudi razliko do prejšnjega, tako zelo nepriljubljenega sistema, ki je takšne in podobne "vrage" onemogočal.
Kaj nam je bilo bolj všeč?!
Kazalo