Na glavni železniški postaji v mestu je še vedno veliko policistov. Foto: Reuters
Na glavni železniški postaji v mestu je še vedno veliko policistov. Foto: Reuters
Hubertus Andrä
Prvi mož münchenske policije Hubertus Andrä je zatrdil, da je bil nočni teroristični alarm upravičen. Foto: EPA
Teroristične grožnje v Münchnu

Imeli naj bi celo imena nekaterih, a policija, kot priznava, ni še nikogar aretirala in ni povsem prepričana, ali ti ljudje dejansko obstajajo. To je dejal prvi mož münchenske policije Hubertus Andrä. O načrtih so nemško policijo sicer v četrtek zvečer obvestili "prijateljski" obveščevalci, neuradno iz Francije in ZDA. "Dobili smo imena, a ne moremo reči, ali so ti ljudje zdaj v Münchnu ali v Nemčiji. V tem trenutku ne vemo niti, ali so ta imena pravilna, ali ti ljudje sploh obstajajo in kje bi lahko bili. Če bi kaj od tega vedeli, bi nas to pripeljalo korak bližje," je dodal.

Po nočnem alarmu zaradi neposredne nevarnosti napada in zaprtju dveh železniških postaj je sicer po besedah Andräje stanje ogroženosti v mestu zdaj znova na stopnji, kot je bilo pred tem. Dodatno je vpoklicanih še okoli sto policistov, potem ko jih je bilo ponoči 550.

O tem, da je bila odločitev za alarm morda napaka, glede na to, da za zdaj niso našli nobenih konkretnih dokazov o načrtovanih napadih, Andrä ni hotel govoriti. Kot je poudaril, so bili namigi tako zelo konkretni, da so preprosto morali ukrepati.

Novih groženj ni
Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je dodal, da se je število policistov na železniških postajah v mestu znižalo na običajno in da ni nikakršnih namigov, da bi se lahko v prihodnjih urah ali dneh zgodili morebitni napadi, saj niso opazili nobenih groženj. "Srečen sem, da se za zdaj ni nič zgodilo, in upam, da bo tako tudi ostalo," je dogajanje, potem ko se je najhujša panika pomirila, zjutraj opisal Herrmann.

Kot je v četrtek zvečer sporočilo bavarsko notranje ministrstvo, naj bi bili tarča samomorilskih napadalcev bodisi glavna železniška postaja bodisi postaja Pasing. Teroristična nevarnost naj bi bila neposredna - napadli naj bi tik pred prehodom ali tik po prehodu iz leta 2015 v 2016. Obe postaji so nemudoma zaprli in izpraznili, vlaki se tam ponoči nekaj ur niso ustavljali. Policija je meščane med drugim ob 22.40 na Twitterju seznanila z nevarnostjo in jih pozvala, naj se izogibajo množicam in omenjenima postajama. Na pomoč so poklicali tudi okrepitve z drugih delov juga Bavarske, medtem ko so posebne policijske enote že tako ali tako bile na delu v mestu.

Teroristične grožnje v Münchnu