Tragedija je pretresla Avstrijce. Foto: EPA
Tragedija je pretresla Avstrijce. Foto: EPA
V Avstriji žalujejo za žrtvami tragedije v Gradcu

Poleg treh ranjenih odraslih ljudi v kritičnem stanju na oddelku intenzivne nege ostajata še dva ranjena otroka, a je njuno stanje stabilno. Univerzitetni klinični center v Gradcu je po sobotni tragediji sprejel devet huje poškodovanih. Danes so vse ranjence označili za stabilne.

Medtem storilca po navedbah tamkajšnjega tožilstva poskušajo ponovno zaslišati. Po sobotni aretaciji so 26-letnega avstrijskega državljana, s koreninami iz BiH-a, odpeljali v pripor in preiskali. A zaslišanje zaradi slabega psihičnega stanja ni bilo mogoče.

Vzrok za storilčeve duševne težave naj bi bile izredno slabe družinske razmere. Moški je poročen in ima dva otroka ter je poklicni voznik. A zaradi nasilnosti so mu maja omejili dostop do družine, kar naj bi ga pripeljalo do roba. Preiskovalci so že v soboto poudarili, da njegov morilski pohod nima terorističnega ali političnega ozadja.

Dejanje verjetno načrtovano
Nekateri psihologi sumijo, da pri njegovem dejanju ni šlo za trenutek neprištevnosti. Klinični psiholog iz Innsbrucka Salvatore Giacomuzzi je povedal, da znaki kažejo v smer načrtovanega dejanja. "Že samo dejstvo, da je moški ciljno divjal na določene pešce, jih zasledoval in je vedno znova zbijal ljudi, kažejo na to," je povedal.

Psiholog je izključil možnost shizofrenije ali depresije. "Potem ko so ga prisilno oddaljili od družine in ta zanj ni bila več dosegljiva, je po mojem mnenju sledila eksplozija nasilja v okviru narcisoidne osebnostne motnje s psihološko komponento," je ocenil Giacomuzzi in dodal, da je storilčevo ravnanje spremljala izrazita brezčutnost.

Krvav incident je sprožil ogorčenje in globoko žalost v Avstriji, a tudi zunaj njenih meja. Dogodek je pretresel tudi filmskega igralca Arnolda Schwarzeneggerja, ki je bil sicer rojen v okolici Gradca.

"Kar se je zgodilo v Gradcu, je neopisljivo žalostno, saj so ljudje umrli ali so bili ranjeni. Moramo sodelovati, da se duševne bolezni hitreje prepoznajo. Menim, da takšnega dejanja ne more narediti nekdo, ki je zdrav," je povedal Schwarzenegger.

V Avstriji žalujejo za žrtvami tragedije v Gradcu