33 čilskih rudarjev je 700 metrov pod zemljo ujetih že od 5. avgusta, rešili pa naj bi jih do decembra. Foto: EPA
33 čilskih rudarjev je 700 metrov pod zemljo ujetih že od 5. avgusta, rešili pa naj bi jih do decembra. Foto: EPA

Rudarjem, ki so v rudniku zlata in bakra v San Joseju od 5. avgusta ujeti 700 metrov pod zemljo, so strokovnjaki predlagali povečanje doze vitamina D, s katerim bodo nadomestili pomanjkanje sončne svetlobe, ko bodo dovolj pri močeh, pa tudi vsakodnevno razgibavanje.

"Zelo pomembno je, da si rudarji uredijo nekakšen skupinski dnevni bivalni prostor, ki je malo svetlejši. Potem si morajo urediti še en prostor, ki je temnejši in v katerem bodo spali. Potem pa je tu še tretji prostor, ki mora biti namenjen delu," je za BBC dejal Nasin psiholog Al Holland.

Rudarji po skoraj mesecu dni okusili prvi topel obrok
Vsak izmed rudarjev je v 17 dneh, kolikor so potrebovali reševalci, da so jih sploh našli, izgubili približno deset kilogramov. Po tem, ko so jim skozi ozek jašek pošiljali predvsem tablete glukoze in visokoproteinske mlečne napitke, saj se rudarji ne smejo preveč zrediti, poleg tega pa so morali v telesu nadomestiti izgubljene hranljive snovi in se tudi fizično okrepiti, so jim v četrtek poslali prvi topel obrok. Vseboval je mesne kroglice, piščanca in riž.

Reševalci so v ponedeljek začeli vrtati 700 metrov dolg in 60 centimetrov širok predor. Do zdaj jim je uspelo zvrtati 40 metrov globoko, kljub vsemu pa še vedno razmišljajo o novih možnostih, s katerimi bi ujete rudarje prepeljali na površino prej kot v treh mesecih.

Vodja inženirjev Andreas Sougarret je pred dnevi razkril tudi dva alternativna načrta za rešitev rudarjev. Poleg obstoječega vrtanja z vrtalnikom T-130, bodo kmalu začeli vrtati tunel tudi s hitrejšim vrtalnikom (Strata 950), s katerim bodo razširili obstoječi tunel in tako rudarjem po njem pošiljali najnujnejše stvari za preživetje. T. i. načrt C pa predvideva uporabo naprave za vrtanje naftnih vrtin. Z vrtanjem naj bi začeli 18. septembra, a je težava v tem, da za postavitev te naprave potrebujejo ravno ploščad v velikosti nogometnega igrišča.

Nasini strokovnjaki bodo pomagali tudi pri oblikovanju kapsule, s katero bodo rešili rudarje. Prevoz posameznega rudarja na površino naj bi trajal od ure in pol do dveh ur.