Ujeti rudarji brez srajc in poraščenih obrazov na pogled delujejo zdravo, predvsem pa je svojce navdušila njihova vera v rešitev in organiziranost življenja v neprostovoljnem ujetništvu. Foto: Reuters
Ujeti rudarji brez srajc in poraščenih obrazov na pogled delujejo zdravo, predvsem pa je svojce navdušila njihova vera v rešitev in organiziranost življenja v neprostovoljnem ujetništvu. Foto: Reuters
Ujeti rudarji
Svojci so zadovoljni s prizadevanji države,medtem ko so lastnikom rudnika zlata in bakra napovedali ostro pravno bitko. Foto: Reuters
San Jose de Copaipo
Rudarstvo v Čilu je steber gospodarstva, kljub številnim rudnikom pa so večje rudniške nesreče v tej državi razmeroma redke in še te se večinoma zgodijo v manjših zasebnih rudnikih. Foto: Reuters

Skupina rudarjev, ki je zaradi udora rudniškega jaška že od 5. avgusta ujeta pod zemljo, a so reševalci šele v nedeljo po 17 dneh ugotovili, da so še živi, je svojcem v videozapisu pokazala, da kljub nemogočim razmeram vladata v skupini dobra volja in izredna organiziranost. Videoposnetek so rudarji posneli s pomočjo mini HD-kamere, katero so po 8-cm cevi spustili 700 metrov v globino.

Cev je od nedelje edini stik ponesrečencev z zunanjim svetom, po njej pa prihajajo nujne potrebščine za preživetje med dolgotrajnim reševanjem. Čilske oblasti so v četrtek napovedale, da se lahko kopanje rešilnega jaška zaradi zahtevne zemljine zavleče vse do božiča.

Optimizem kljub nemogočim razmeram
Vseh 33 "ujetnikov" je pozdravilo svoje svojce, ob tem pa je 63-letni Mario Gomez, najstarejši rudar in nekakšen duhovni voditelj ujete skupine je pozdravil: "To je za mojo ženo Lilo, moje otroke in vnuke."

"Vemo, kaj počnete za nas. Niste nas zapustili, želimo vam poslati aplavz za vas,"
je optimističen pozdrav iz rudnika, kjer se je 33 rudarjev pripravlja na dolgotrajno čakanje na rešitev. "Vse smo dobro organizirali. Tukaj se zabavamo, tukaj se vsak dan srečujemo pri načrtovanju. Tukaj molimo, tukaj je voda in shramba za hrano," je glas za kamero razkril zatočišče nesrečnežov.

Od domin prek shrambe do oltarja
33 rudarjev prebiva na 50 kvadratnih metrih zaklonišča, ki ga sicer lahko zapustijo, a obstaja v jaških in rovih velika nevarnost nadaljnjih podorov. Termometer v prostoru je kazal 29,5 stopinje Celzija, zato je večina "ujetnikov" slečenih do pasu. "Gosto poraščeni in shujšani, a na pogled zdravi," je bil komentar stanja enega izmed svojcev. Kamera je med drugim ujela igro domin na enem izmed zabojev, nad katerim je bil poster razgaljene lepotice. V drugem kotu bivalnega prostora je Gomez uredil oltarček, ob katerem potekajo redne molitve.

Slovo s čilsko himno
"Na srečo so med nami dobri strokovnjaki. Imamo električarja, mehanike, strojnike in smo pripravljeni na sodelovanje z reševalci od zunaj. Tukaj so res dobri ljudje," je povedal eden izmed rudarjev, zatem se je razlegel aplavz tovarišev. Video se je končal s čilsko himno in z vzkliki: "Čile, Čile."

Svojci v boj proti lastnikom rudnika
Videoposnetek so oblasti najprej pokazale zbranim svojcem, ki so se zbrali v rudniku, šele nato pa so ga na vpogled dale reševalcem in medijem. Medtem so se organizirani svojci odločili, da bodo tožili lastnike rudnika zlata, ker so pomankljivo skrbeli za varnost in so bili premalo dejavni med reševanjem, saj so kar 17 dni potrebovali, da so ugotovili, da so rudarji še živi, in ne mrtvi, kot so domnevali.

Čile ne bo varčeval pri reševanju
Predsednik države Sebastian Pinera je ob obisku rudnika San Jose v bližini Copaipa
zagotovil, da Čile ne bo varčeval pri reševanju rudarjev. Na delu je ob samem vrtanju rešilnega jaška že tudi cela vrsta strokovnjakov, ki se bo ukvarjala predvsem z duševnim stanjem ujetih rudarjev, ki je zaradi napovedanega dolgotrajnega reševanja glavna skrb oblasti. Ravno redna izmenjava pisem in videov s svojci naj bi bila temelj, zaradi katerega bodo rudarji lažje prestali čakanje na rešitev.

Novica čilske državne televizije s krajšim odlomkom videa za svojce