Nato je v vzhodni Evropi izvedel že več vojaških vaj. Foto: Reuters
Nato je v vzhodni Evropi izvedel že več vojaških vaj. Foto: Reuters
Ruske vojaške vaje
Rusija letos izvaja obsežne vojaške vaje. Foto: Reuters

Odnosi med Moskvo in severnoatlantskim zavezništvom so se poslabšali zaradi dejanj Moskve v Ukrajini, še posebej ogrožene pa se počutijo članice Nata v vzhodni Evropi.

Londonski analitiki so preučili niz junijskih Natovih vaj, ki so bile osredotočene na Poljsko in Baltik, v njih pa je sodelovalo 15.000 ljudi, pa tudi marčevske ruske vaje, v katerih je sodelovalo 80.000 vojakov.

Po mnenju think tanka imata obe strani zmožnosti in v mislih verjetno tudi vojne načrte. "Spremenjeni profil vaj je dejstvo in igra vlogo pri ohranjanju zdajšnjega ozračja napetosti v Evropi," so v poročilu zapisali londonski analitiki.

Nato je ugotovitve think tanka že zavrnil in poudaril, da deluje izključno obrambno. "Zaradi Natovih vojaških vaj vojna v Evropi ni verjetnejša, kot namiguje poročilo," je komentirala tiskovna predstavnica zavezništva Carmen Romero.

Kot je dodala, je njihov namen imeti nasprotni učinek. To je okrepiti varnost in stabilnost v Evropi v odgovor na naraščajočo rusko agresijo, je še zapisala. Poudarila je, da je obseg ruskih vaj, ki krepijo napetosti v regiji, veliko večji od Natovih.

Poročilo londonskega think tanka sicer navaja, da bosta verjetno obe strani trdili, da gre za obrambne korake, a dejansko bi lahko spodbujale nevarno spiralo akcije in reakcije ter povečevale tveganje vojaških soočenj.

Potreba po boljši komunikaciji
Analitiki med drugim Natu in Rusiji svetujejo, naj, ko gre za vojaške vaje, izboljšata komunikacijo med sabo ter preučita koristi in nevarnosti povečanih dejavnosti na mejnih območjih.

Romerova je v povezavi s tem povedala, da Nato komunikacijske kanale z Rusijo ohranja odprte in da je transparenten glede svojih vojaških vaj, medtem ko Moskva tega ne izpolnjuje.

Zavezništvo bo sicer svoje prihodnje vaje - največje v več kot desetletju - izvajalo od 3. oktobra do 6. novembra v Španiji, Italiji in Portugalski. Rusija in druge nečlanice bodo po besedah Romerove na vaje povabljene kot opazovalke.