Nato nudi neposredno podporo koaliciji z izvidniškimi letali awacs za boljši nadzor iz zraka. Foto: Reuters
Nato nudi neposredno podporo koaliciji z izvidniškimi letali awacs za boljši nadzor iz zraka. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenber je prepričan, da je mogoče IS poraziti enkrat za vselej. Foto: Reuters
Nato pomaga v Mosulu

Ob tem je Stoltenberg napovedal tudi razširitev Natove podpore v Iraku. V ospredju dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov severnoatlantskega zavezništva v Bruslju bo sicer pregled uresničevanje zavez z julijskega vrha v Varšavi.

Članice Nata so del svetovne koalicije v boju proti džihadistični skupini. Nato zdaj nudi neposredno podporo koaliciji z izvidniškimi letali awacs za boljši nadzor iz zraka, je na novinarski konferenci v belgijski prestolnici povedal Stoltenberg. Pri tem je razkril, da je bil prvi polet z izvidniškimi letali v podporo koaliciji proti IS-ju opravljen 20. oktobra.

"IS je mogoče poraziti enkrat za vselej," je zatrdil prvi mož Nata. Ob tem je tudi pojasnil, da želi zavezništvo razširiti in okrepiti podporo v Iraku v prihodnjih mesecih. Šlo naj bi za podporo pri vzpostavljanju varnostnih struktur v državi.

Slovenija podpira navzočnost v baltskih državah
Obrambni ministri članic Nata bodo na zasedanju v sredo in četrtek sicer pregledali napredek pri uresničevanju odločitev in zavez, ki so jih države dale na julijskem vrhu v Varšavi glede krepitve odvračalne in obrambne drže ter projekcije stabilnosti v soseščini.

Ministri vodilnih držav, ki bodo na čelu večnacionalne bataljonske bojne skupine v baltskih državah in na Poljskem, ZDA, Kanada, Nemčija in Velika Britanija, bodo predstavili načrte o pripravah na vzpostavljanje navzočnosti na vzhodnih mejah ob morebitni ruski grožnji. Druge članice Nata pa bodo potrdile svoj prispevek v okviru štirih bataljonov, je še dodal Stoltenberg.

Obrambni ministri Nata so namreč junija potrdili načrt o napotitvi štirih bataljonov na Poljsko in v baltske države. Številne članice zavezništva so tudi že dale zaveze o svojem prispevku. Slovenija podpira predlagano okrepitev navzočnosti Natovih sil in naj bi napotila vod v bataljon v Latvijo, ki mu bo poveljevala Kanada.

Nato pomaga v Mosulu