Nursultan Nazarbajev je v prestolnici Astani po razglasitvi rezultatov pozdravil svoje privržence. Foto: EPA
Nursultan Nazarbajev je v prestolnici Astani po razglasitvi rezultatov pozdravil svoje privržence. Foto: EPA

Tako bodo člani stranke Nur Otan v spodnjem domu parlamenta zasedli vseh 98 mest, saj nobeni izmed opozicijskih strank, ki so imele v prejšnjem mandatu enega predstavnika, ni uspelo preseči sedemodstotnega volilnega praga.

Preostalih devet članov 107-članskega spodnjega doma parlamenta bodo izbrali pripadniki manjšin.

Strokovnjaki očitajo netransparentost
V državo je prišlo več kot tisoč opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki so ugotovili, da je bil volilni prag postavljen previsoko, med štetjem glasov pa je primanjkovalo transparentnosti, zato so ocenili, da volitve niso dosegle mednarodnih meril. Kljub temu so prepričani, da je Kazahstan naredil pomemben korak na poti v demokratično družbo.

Zagotovljena možnost večkratnega mandata
Nursurltan Nazarbajev, ki je na čelu te z nafto bogate srednjeazijske države že 17 let, kandidiral pa bo lahko tudi na vseh prihodnjih predsedniških volitvah, je volitve sklical potem, ko so maja izvedli ustavne spremembe, v skladu s katerimi je lahko predčasno razpustil parlament in dve leti pred rednimi sklical predčasne volitve. Majske spremembe so določile še povečanje števila poslancev v obeh domovih parlamenta s 116 na 154, poleg tega pa je Nazarbajev dobil tudi besedo pri imenovanju vlade.