Policija še vedno skopari z besedami, a po navedbah francoskih medijev je za roparji ostalo le malo sledi. Foto: EPA
Policija še vedno skopari z besedami, a po navedbah francoskih medijev je za roparji ostalo le malo sledi. Foto: EPA
Hotel Carlton, Cannes
Hotel Carlton v Cannesu je bil leta 1955 prizorišče filma Alfreda Hitchcocka "Ujeti tatu", v katerem je Cary Grant s pomočjo Grace Kelly lovil tatu draguljev. Foto: EPA

Državno tožilstvo v Cannesu je sporočilo, da so bili ukradeni dragoceni kamni vredni natančno 102 milijona evrov. Prve ocene policije so se še v ponedeljek vrtele okoli 40 milijonov evrov. Preiskovalci sicer še vedno tavajo v temi, kdo naj bi izvedel spektakularen rop z rekordnim plenom.

Udaril novodobni "Pink Panter"
Izropana je bila razstava nakita izraelskega draguljarja in milijarderja Leva Levieva v najprestižnejšem mestnem hotelu Carlton. Niti tožilstvo niti policija niti anonimni viri nočejo potrditi, da je osupljiv rop na promenadi Croisette izvedel en sam oborožen ropar, ki mu pri samem dejanju naj ne bi pomagal nihče.

Rop je resnični "Pink Panter" izvedel opoldne sredi nedeljskega dne. S šalom zamaskirani ropar, ki je nosil rokavice, je s puško zastrašil uslužbence, da so mu predali dragulje in z diamanti okrašene ure. Rop je potekal bliskovito, brez nasilja, a ob uperjenem orožju. Po navedbah tožilstva ni izključeno sodelovanje hotelskih varnostnikov oz. nekoga, ki je podrobno poznal varovanje prestižne razstave draguljev.

Presežen rekordni rop iz Antwerpna 2003
Gre za enega največjih ropov v zgodovini. Na okoli 100 milijonov evrov so ocenili tudi vrednost ropa v Diamond Centru v Antwerpnu leta 2003, vendar pa so roparji tedaj odnesli tudi veliko vrednostnih papirjev, tokrat pa le dragulje.

V Cannesu so sicer letos med filmskim festivalom roparji že izvedli rop luksuzne draguljarne Chopard in ukradli za slab milijon evrov nakita, ki naj bi ga posodili filmskim zvezdam. Kmalu zatem je sledil nov drzen rop, ko so roparji prelisičili kar 80 varnostnikov in ukradli verižico De Grisogno, ki je vredna okoli dva milijona evrov.