Wesolowski naj bi bil že nekaj časa slabega zdravja. Foto: Reuters
Wesolowski naj bi bil že nekaj časa slabega zdravja. Foto: Reuters

Zaradi zdravstvenih težav in hospitalizacije so sodni proces proti nekdanjemu poljskemu nadškofu, ki je odprt za javnost, na kazenskem sodišču v Vatikanu uradno sicer odprli, a so ga že po nekaj minutah na podlagi odločitve sodnika preložili za nedoločen čas.

66-letni Wesolowski se že več mesecev spopada z zdravstvenimi težavami, kakšnimi natančno, pa ni znano. Predstavniki Vatikana so zgolj navedli, da je nekdanji duhovnik zbolel v petek.

Prvi tak primer sojenja
Wesolowski je obtožen, da je spolno zlorabil otroke v Dominikanski republiki med letoma 2008 in 2013. Poleg tega je obtožen tudi posedovanja otroške pornografije od leta 2013 do leta 2014 v Rimu. Iz karibske države, kjer je pet let služboval kot papeški nuncij, so ga odpoklicali, potem ko so prišle na dan obtožbe, da naj bi zlorabljal tamkajšnje dečke.

Junija lani je cerkveno sodišče Wesolowskega spoznalo za krivega in ga odstavilo. Od septembra lani je v hišnem priporu, ki mu ga je odredil Vatikan.

Če bo spoznan za krivega, mu grozi od šest do deset let zapora. Poljak je prvi visoki cerkveni predstavnik, ki bo moral zaradi obtožb spolnih zlorab v kazenskem postopku odgovarjati pred vatikanskim sodiščem.