"Ena mojih slabih točk je morda pomanjkanje odločnosti v vladanju in sprejemanju odločitev. V bistvu sem bolj profesor, nekdo, ki razmišlja in meditira o duhovnih vprašanjih," je dejal Benedikt. Foto: EPA
Papež Frančišek
Nekdanji papež Benedikt je svojega naslednika Frančiška označil za bolj praktičnega. Foto: EPA

89-letni nekdanji papež je v pogovorih z novinarjem Petrom Seewaldom, ki so izšli v obliki knjige "Zadnji pogovori", dejal, da kljub temu osemletnega vodenja Rimskokatoliške cerkve ne vidi kot neuspešno.

V knjigi, katere odlomke je objavil italijanski časopis Corriere della Sera, je Benedikt XVI. oziroma Joseph Alois Ratzinger dejal, da se ni prijetno počutil v vodstveni vlogi. Leta 2013 je sicer odstopil s papeškega položaja, s čimer je postal prvi papež v 600 letih, ki je to storil. Kot poroča Reuters, so Cerkev v času odstopa zaznamovali številni škandali in slabo upravljanje.

"Ena mojih slabih točk je morda pomanjkanje odločnosti v vladanju in sprejemanju odločitev. V bistvu sem bolj profesor, nekdo, ki razmišlja in meditira o duhovnih vprašanjih," je dejal Benedikt.

V pogovorih je Benedikt opisal tudi težke trenutke, ki so vključevali škandale, povezane s spolnimi zlorabami otrok, ki so jih izvajali duhovniki. Spomnimo, Benedikta so obtoževali, da ni naredil dovolj, da zlorabe ustavi. Eden izmed škandalov je bila tudi preklic izključitve britanskega škofa Richarda Williamsona iz Cerkve, ki je zanikal holokavst.

Benedikt je omenil tudi afero Vatileaks, ki je nastala, ker so prek njegovega strežnika v javnost pricurljali dokumenti, ki so prikazovali korupcijo v Vatikanu. Kljub temu se ne vidi kot neuspešen papež.

Nekdanji papež, ki živi v Vatikanu, je še dejal, da ga je izbor argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia za papeža močno presenetil. Ob tem pa je njegovo imenovanje označil za znak, da gre Cerkev naprej. Kot poroča Reuters, je bila tudi jeza nad nefunkcionalnim stanjem Vatikana v letu 2013 eden od dejavnikov za izbor neevropskega papeža prvič v skoraj 1300 letih.

Razkril nekatere anekdote
Benedikt je še pojasnil, da je odstopni govor napisal v latinščini, saj ta jezik pozna tako dobro, da se je lahko izognil napakam, ki bi jih morda storil v italijanščini. Novinar Seewald je za nemški časopis Die Zeit dejal, da je imel Benedikt v mladosti "resno" romantično razmerje. Eden od njegovih učencev mu je tudi dejal, da so mu bile všeč ženske, pa tudi on je bil všeč ženskam, zato mu odločitev za celibat ni bila lahka.

Seewald je še povedal, da je Benediktu, ki je vse slabšega zdravja, dejal: "Vaš 90. rojstni dan je naslednje leto, gotovo boste še tu takrat." Benedikt pa je odgovoril: "No, upajmo da ne."