Nemiri, ki vključujejo zažiganje avtomobilov, v Franciji niso redkost. Foto: EPA
Nemiri, ki vključujejo zažiganje avtomobilov, v Franciji niso redkost. Foto: EPA

V Franciji je od aprila 2011 v javnosti prepovedano nositi pokrivala, ki popolnoma zakrijejo obraz. Kazen je denarna.

Nemiri so se začeli v predmestju Trappes, kot poroča BBC, pa so skupine mladih tudi danes metale kamenje na policijo in zažigale avtomobile. V petek je približno 300 ljudi protestiralo pred policijsko postajo v Trappesu, na kateri so zadrževali moškega, ki je obtožen napada na policista z davljenjem. Ko je posredovala policija, je izbruhnilo nasilje, saj so protestniki odgovorili s kamenjem in zažigalnimi bombami, policija pa je uporabila solzivec.

Ena vodilnih muslimanskih skupin dvomi o razlagi oblasti in policijo obtožuje "provokacij". 21-letni moški, ki je branil ženo, je bil v soboto sicer že izpuščen iz pripora, pojaviti pa se mora na sodišču.

Policija je poslala protiizgredne enote kot okrepitev, notranji minister Manuel Valls pa je dejal, da bodo enote ostale tam, dokler ne bo vzpostavljen red. Pred policijsko postajo v Trappesu je bilo nameščenih 30 vozil protiizgrednih enot.

Nemiri se širijo
"Nemiri se širijo v sosednje kraje, Elancourt in Guyancourt," je dejal David Callu iz policijskega sindikata. V zadnjem nasilju so bili zažgani avtomobili, proti policiji pa so letela pirotehnična sredstva. Policija je odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

Najhujši incidenti naj bi se zgodili danes zjutraj. V enem izmed incidentov je avtomobil zapeljal v policiste, a ni bil nihče ranjen. Zažganih je bilo 20 avtomobilov, štirje ljudje pa so bili aretirani, je dejal minister Valls, ki je dogajanje označil za "nesprejemljivo". Kot je zatrdil, ne bodo dopustili, da bi nekdo "napadal red, institucije, javno ali zasebno lastništvo ter spodkopaval demokracijo, vrednote in enotnost skupnosti".

Nasilni izbruhi niso redki
Kot poroča BBC, so napetosti v francoskih predmestjih, kjer živi veliko priseljencev, velike. Čeprav od nemirov leta 2005 ni bilo dalj časa trajajočih nemirov, posamezni izbruhi nasilja niso redki. Nemire leta 2005 je sprožila smrt dveh najstnikov v pariškem predmestju.

V Franciji je od aprila 2011 v javnosti prepovedano nositi pokrivala, ki popolnoma zakrijejo obraz. Kazen je denarna.