Grillu nekateri v gibanju očitajo pomanjkanje demokratičnosti. Foto: EPA
Grillu nekateri v gibanju očitajo pomanjkanje demokratičnosti. Foto: EPA

Gibanje Pet zvezd je na parlamentarnih volitvah februarja doseglo presenetljiv uspeh. Osvojilo je okoli četrtino glasov volivcev in postalo tretja najmočnejša sila v italijanskem parlamentu.

Na lokalnih volitvah je gibanju podpora precej padla. Ne samo v Rimu, kjer se je njihov predstavnik uvrstil na tretje mesto z 12-odstotno podporo, ampak tudi v drugih italijanskih mestih so se privrženci znanega komika Beppa Grilla odrezali pod pričakovanji. V nobenem od 15 večjih mestih jim namreč ni uspela uvrstitev v drugi krog.

To je povzročilo razprtije. Po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera se tako obeta odhod dela poslancev iz gibanja. Na Grilla namreč letijo številni očitki, češ da v gibanju manjka demokratičnosti, sam pa naj bi odvračal volivce s stalnimi napadi na medije in nepopustljivim odnosom do tradicionalnih italijanskih strank.

"Stranka nevolivcev"
Grillo očitke zavrača. "Kdor voli uveljavljene stranke, Italijo obsoja na propad," je poudaril. Italija je po njegovih besedah razdeljena na dva tabora. Kdor brani privilegije, položaj in bogate pokojnine, voli uveljavljene stranke. Tisti z nizkimi prihodki in mladi brez možnosti za delo pa bodo volili Pet zvezd, je prepričan. Dodal je še, da je na lokalnih volitvah najmočnejša politična sila postala "stranka nevolivcev".

Volilna udeležba je bila namreč samo 62,3-odstotna, kar je za 14,7 odstotne točke manj kot na lokalnih volitvah pred petimi leti. Opazovalci nizko volilno udeležbo označujejo kot znamenje političnega nezadovoljstva.

Tudi ideolog gibanja Pet zvezd Paolo Becchi je kot razlog za slab rezultat na lokalnih volitvah obtožil nizko volilno udeležbo. "Vsak drugi Italijan ni šel na volitve. To je kriza, ki se vse bolj poglablja, je kriza strankarske zapuščine. Ne gre za padec Petih zvezd," je zagotovil.

Je pa poraz med "grilliniji", kot se imenujejo podporniki gibanja, spodbudil živahno razpravo na spletu o usmeritvi gibanja, ki zavrača vsakršno sodelovanje s strankami in doslej tudi v opoziciji ni odigralo pomembnejše vloge.