Mahmud Ahmadinedžad se sooča z napadi tako sekularne opozicije kot privržencev ajatole Hameneja, ki mu grozijo z odstavitvijo. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad se sooča z napadi tako sekularne opozicije kot privržencev ajatole Hameneja, ki mu grozijo z odstavitvijo. Foto: EPA

predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom izrazil tako, da je med njegovim obiskom tovarne vanj vrgel čevelj.

Iranski opozicijski mediji poročajo, da je med Ahmadinedžadovim obiskom tekstilne tovarne v mestu Sari na severu Irana skupina nezadovoljnih delavcev večkrat prekinila njegov govor, eden izmed odpuščenih delavcev pa je vanj zalučal čevelj.

Ahmadinedžadovi podporniki naj bi nato poskušali moškega napasti, vendar je posredovala policija. Ni še znano, kakšna bo usoda jeznega Iranca.

Najbolj znana tarča - George Bush
Metanje čevljev je očitno priljubljen način protestov v Iranu, saj sta proti Ahmadinedžadu po poročanju britanskega časopisa The Guardian čevlja poletela že med njegovim obiskom Teheranske univerze leta 2006 in med govorom v mestu Urumije leta 2009.

Zanimivo je, da so iranske oblasti iraškega novinarja, ki je leta 2008 zalučal čevelj proti tedanjemu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu, razglasile za junaka in njegovo dejanje označile za gesto "muslimanskega poguma". Kot kaže, je navdušenje iranskih oblasti nad tovrstnimi manifestacijami "muslimanskega poguma" splahnelo, saj o tokratnem incidentu državni mediji niso poročali, prav tako ga ni omenil urad predsednika.