Kampanja, ki je pozivala k vrnitvi deklic, je odmevala po vsem svetu. Foto: EPA
Kampanja, ki je pozivala k vrnitvi deklic, je odmevala po vsem svetu. Foto: EPA

"Vojaki so popoldne iz gozda Sambisa rešili 200 deklic in 93 žensk. Ne moremo potrditi, ali so v tej skupini tudi deklice iz Chiboka," je sporočila vojska na Twitterju.

Boko Haram je aprila lani v vasi Chibok na severu Nigerije ugrabil več kot 200 šolark, s tem pa sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti in odmevno kampanjo "Bring Back Our Girls" ("Pripeljite nazaj naša dekleta").
Nigerija je sicer pozneje izrazila razočaranje, da je svet po začetni zagnanosti nato dokaj hitro pozabil na ugrabljena dekleta.
Diplomati in obveščevalne službe menijo, da je skupina vsaj nekatera izmed deklet iz Chiboka zadrževala v gozdu 100 kilometrov od vasi.

Novi predsednik obljublja boj
Novice prihaja v času, ko Nigerijo pretresajo novi poboji Boko Harama, ki naj bi v severovzhodnem mestu Damasak pobil več sto prebivalcev.

Novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari, ki bo položaj nastopil konec meseca, je islamiste označil za lažno versko skupino in jim napovedal trdi boj. Severovzhodna Nigerija je na udaru skrajnih islamistov že šest let, Boko Haram pa je na začetku leta nadziral območje velikosti Belgije, a so v zadnjih mesecih njegovo napredovanje ustavile skupne akcije Nigerije, Čada, Nigra in Kameruna.