Kdo je sestrelil MH17, še vedno ni znano. Foto: Reuters
Kdo je sestrelil MH17, še vedno ni znano. Foto: Reuters

"Sodišče ZN-a bi bilo najboljša opcija za pregon odgovornih za katastrofo MH17, saj bi imeli največ možnosti, da bi jih pravica dobila v roke," je prepričan Rutte.

Med skupno 298 žrtvami sestreljenega malezijskega letala 17. julija lani je bilo največ Nizozemcev, Nizozemska pa vodi tudi mednarodno preiskavo dogodka, v kateri sodelujejo še Avstralija, Belgija, Malezija in Ukrajina.

Sicer je tudi Malezija v četrtek Varnostnemu svetu ZN-a napovedala, da načrtuje osnutek resolucije za vzpostavitev posebnega sodišča za sestrelitev letala MH17.

Rusi menijo, da je predlog kontraproduktiven
A po drugi strani so se v Rusiji, stalni članici VS-ja ZN-a, že odzvali, da je ta predlog kontraproduktiven. Kot je dejal namestnik zunanjega ministra Genadij Gatilov, "ni prišel ob pravem času".

Po sestrelitvi malezijskega letala nad nemirnim vzhodom Ukrajine, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je sum najprej padel na proruske upornike, ki naj bi letalo sestrelili z rusko raketo zemlja-zrak. A separatisti so to zanikali in skupaj z Rusijo so za to okrivili ukrajinsko vojsko.

Zaradi mednarodnega ogorčenja je VS ZN-a lani sprejel resolucijo, s katero je zahteval pregon odgovornih.