Preiskovalci so imeli velike težave z dostopanjem do kraja nesreče. Foto: Reuters
Preiskovalci so imeli velike težave z dostopanjem do kraja nesreče. Foto: Reuters
Nizozemski strokovnjaki so v Ukrajino prišli že nekaj dni po nesreči, potem pa je trajalo več tednov, da so prišli dejansko do prizorišča nesreče. V nesreči je umrlo 193 nizozemskih državljanov. Foto: EPA

Ostanke, gre za razbitine letala in posmrtne ostanke potnikov blizu vasi Grabove, so v Harkov prepeljali z vlakom, prevoz pa so nadzirali nizozemski strokovnjaki, poroča BBC. Omenjeno letalo, na katerem je bilo 298 potnikov in članov posadke, večina med njimi so bili Nizozemci, je bilo sestreljeno 17. julija na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

Odgovornost za sestrelitev letala so ukrajinske oblasti takoj pripisale proruskim upornikom, ki pa krivdo vseskozi zanikajo. Kijev in Zahod namreč menita, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak, ki so jo izstrelili proruski separatisti, dobavila pa jim jo je Rusija. Moskva te trditve zanika in s prstom kaže na Kijev.

Po nesreči, ki se je zgodila na zelo nemirnem območju, zaradi česar so bile varnostne razmere slabe, je minilo več tednov, preden je bil sklenjen dogovor z lokalnimi vojaškimi vodji, ki je omogočil, da so preiskovalci vendarle lahko odšli na kraj nesreče.

Nizozemski strokovnjaki, ki vodijo preiskavo nesreče, so sporočili, da ne nameravajo odpeljati vseh razbitin letala, temveč so se osredotočili zgolj na kolesa, krila in rezervoar z gorivom - gre za dele, kjer je sedela večina potnikov, ki jih še niso identificirali.

Ovse: močno smo si oddahnili
Tiskovni predstavniki misije OVSE v Ukrajini je po prevozu ostankov v Harkov, ki je bil plod zahtevnih pogajanj z uporniškimi skupinami, dejal, da so si močno oddahnili. "Gre za območje aktivnih spopadov, zato je bila operacija zelo kompleksna in težavna, tako da smo imeli boljše in slabše dni, ko govorimo o možnosti dostopa do razbitin," je dejal Michael Bociurkiw.

Preiskavo nesreče vodijo nizozemski preiskovalci, ki so v preliminarnem poročilu septembra zapisali, da je letalo zadelo več "visokoenergijskih predmetov," odgovornosti pa niso pripisali nikomur.