Nizozemski strokovnjaki so sicer v nedeljo končali iskanje razbitin malezijskega letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nizozemski strokovnjaki so sicer v nedeljo končali iskanje razbitin malezijskega letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Mati žrtve Olge L., ki je bila nemška državljanka, trdi, da bi morala vlada v Kijevu zapreti ves zračni promet za civilne polete nad nemirnim vzhodnim delom države, kjer kljub podpisanemu premirju še vedno potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.

Po njenem mnenju kijevska vlada tega ni storila, saj ni hotela izgubiti plačila pristojbin za nočne polete, poroča Bild am Sonntag. Kot še poroča nemški časopis, je v času nesreče območje nad Ukrajino dnevno preletavalo okoli 700 letal, kar je v državno blagajno prineslo več milijonov evrov.

Nove tožbe
Mati žrtve na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zastopa Elmar Giemulla, pravnik, specializiran za letalsko pravo, ki je med drugim tudi zastopnik drugih sorodnikov žrtev poleta MH17, ki so septembra napovedali, da bodo prav tako tožili Ukrajino. "Vsaka država je odgovorna za varnost svojega zračnega prostora. Če tega začasno ne more zagotoviti, mora zapreti svoj zračni prostor. To pa se ni zgodilo, Ukrajina je odgovorna za izgubo," je dejal Giemulla.

Letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airlines je bilo 17. julija letos domnevno sestreljeno nad vzhodom Ukrajine, ko je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 potnikov na krovu, med njimi so bili štirje nemški državljani. Največ potnikov, 193, je bilo Nizozemcev.

Strukturna poškodba letala
V preliminarnem poročilu nizozemskih preiskovalcev, ki so ga objavili 9. septembra, je zapisano, da je nesreča poleta MH17 posledica strukturne poškodbe, ki jo je povzročilo večje število visokoenergijskih objektov, ki so Boeing poškodovali z zunanje strani. Novembra nizozemska vlada ni hotela izdati podrobnosti tajnega dogovora združene preiskovalne ekipe, v katero so vključeni preiskovalci iz Nizozemske, Belgije, Avstralije in Ukrajine, ki so preiskovali nesrečo. Če javnosti ne bodo izdali informacije o nesreči, bo ta ostala tajna.

Rusija obtožbe zanika
Zahod za nesrečo vseskozi krivi Rusijo, rekoč, da je bilo letalo sestreljeno z rusko raketo zrak-zemlja, ki da so jo proruski uporniki izstrelili s pomočjo Moskve. Rusija obtožbe vseskozi zanika. Pred časom je televizijski ruski Prvi kanal javnosti predstavil satelitske posnetke miga, ki sestreljuje letalo. Posnetek naj bi Rusija dobila od nekega ameriškega inženirja, za katerega pa do zdaj še nihče ni nič slišal. Ruski strokovnjaki naj bi potrdili verodostojnost posnetka, na družbenih omrežjih pa so se pojavili številni zapisi, da je posnetek le slaba montaža.

Končali iskanje razbitin
Nizozemski strokovnjaki so sicer v nedeljo končali iskanje razbitin malezijskega letala. Kot je sporočil pristojni nizozemski odbor, so razbitine naložili na tovorne vagone in tovornjake in jih odpeljali proti Harkovu, ki je pod nadzorom Kijeva.

Med razbitinami, ki so jih pobrali strokovnjaki, so tudi deli pilotske kabine in repa letala. Iz Harkova jih bodo prepeljali na Nizozemsko, kjer posebna komisija preiskuje vzroke strmoglavljenja. Zaradi tega bodo med drugim iz razbitin rekonstruirali dele boeinga 777. Kdaj bodo razbitine prepeljali na Nizozemsko, za še zdaj ni odločeno, poročajo tuje tiskovne agencije.