Nizozemski premier Mark Rutte je Nizozemce pozval h glasovanju za sporazum, saj se bo z njim izboljšal politični dialog ter tudi gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med EU-jem in Ukrajino. Foto: Reuters
Nizozemski premier Mark Rutte je Nizozemce pozval h glasovanju za sporazum, saj se bo z njim izboljšal politični dialog ter tudi gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med EU-jem in Ukrajino. Foto: Reuters

Glede na izide vzporednega glasovanja bo namreč udeležba na referendumu 29-odstotna, kar je premalo za veljavnost. Po drugi raziskavi pa naj bi bila udeležba vendarle zadostna, 32-odstotna. Veljavnost referenduma bo znana pozno zvečer ali v noči na četrtek.

61 odstotkov proti sporazumu
Večina volivcev je sicer po vzporednih anketah glasovala proti sporazumu, in sicer 64 odstotkov, medtem ko je 36 odstotkov volivcev referendum podprlo.

Sporazum med EU-jem in Ukrajino je formalno sicer že začel veljati 1. januarja, a ga morajo ratificirati vse države članice EU-ja, da bo začel polno veljati. Nizozemska je edina, ki tega še ni storila.

Nizozemska ne more vložiti veta
Referendum ni obvezujoč in Nizozemska na evropski ravni ne bo mogla vložiti veta, če bodo volivci glasovali proti, vendar pa krhka vladajoča koalicija na Nizozemskem, ki trenutno predseduje Evropski uniji, izida leto dni pred parlamentarnimi volitvami ne bo mogla spregledati, opozarjajo poznavalci. Ob tem dodajajo, da bo referendum tudi preizkus za EU pred junijskim britanskim referendumom o članstvu Velike Britanije v EU-ju.

Priložnost za propagiranje evroskeptičnih idej
Pobudniki referenduma so priznali, da je referendum koristno orodje za propagiranje evroskeptičnih stališč in možnost, da dajo "nizozemskim volivcem več vpliva" na odločitve v Bruslju. Obenem si ne želijo članstva Ukrajine v EU-ju, k čemur naj bi po njihovem mnenju prispeval pridružitveni sporazum.

Pobudniki referenduma zbrali 300.000 podpisov
Evroskeptični pobudniki so sicer razpis referenduma dosegli s pomočjo nove zakonodaje o posvetovalnih referendumih, ki je začela veljati sredi lanskega leta. Uspelo jim je zbrati več kot 300.000 podpisov državljanov za razpis referenduma.