Škoda, ki jo je povzročila bomba v enem izmed počitniških domov. Foto: EPA
Škoda, ki jo je povzročila bomba v enem izmed počitniških domov. Foto: EPA

Jérémy Mattioni je že 20. žrtev umorov na tem priljubljenem francoskem otoku letos. V streljanju blizu njegovega doma v obalnem letovišču Calvi je bil ranjen tudi Mattionijev 11-letni pastorek.
Policija je sporočila, da je bil Mattioni nedavno izpuščen iz zapora in je bil stari znanec mož postave zaradi ropov in prevar.
V počitniških hišah žrtev ni bilo, saj so bile v tem času prazne. Strelski obračun in bombni napadi na počitniške domove se za zdaj obravnavajo kot ločeni primeri.
Med 20 žrtvami umorov na Korziki je bil oktobra tudi eden najvidnejših korziških odvetnikov Antoine Sollacaro, le mesec dni pozneje pa še ugleden poslovnež Jacques Nacer. Francoska javnost je nad zadnjim valom nasilja ogorčena, vlada pa se je zaobljubila, da bo naredila vse, da zajezi nasilje, ki že dolgo tli pod površjem na tem sredozemskem otoku.
Radikalizacija nacionalistov?
Napadi na počitniške domove bi bili lahko povezani z nacionalističnim gibanjem, ki je na Korzki zelo močno in ga je pozidava divje otoške obale še posebej razbesnela. Številne hiše so namreč zgrajene na območju, ki naj bi bilo zaščiteno in kot tako ne bi smelo biti pozidano.
Mediji že ugibajo, da je zadnji val nasilja jasen znak, da se korziško nacionalistično gibanje znova radikalizira. Pred 20 leti je bilo namreč na otoku več deset bombnih napadov, večina izmed njih pa je povezana z gibanjem, ki se bori za korziški jezik in kulturo. Otok je Napoleon zavzel leta 1796, kar so otočani praznovali kot državni dan Korzike v soboto.