Fronta Nusra še naprej ohranja zvestobo načelom Al Kaide. A vseeno jim je uspelo presenetiti vojaške načrtovalce v Pentagonu, ki so računali, da ne bodo napadli ameriško izurjene enote, ki naj bi se borila samo proti Islamski državi. Foto: Reuters
Fronta Nusra še naprej ohranja zvestobo načelom Al Kaide. A vseeno jim je uspelo presenetiti vojaške načrtovalce v Pentagonu, ki so računali, da ne bodo napadli ameriško izurjene enote, ki naj bi se borila samo proti Islamski državi. Foto: Reuters
Fronta Nusra
V kalejdoskopu sirskih upornikov so razlike lahko na prvi pogled zelo majhne, zlasti med zdaj dominantnimi islamisti, a ostajajo pomembne. Fronta Nusra in Ahrar al Šam sta že lani pregnala vse frakcije, ki so od Cie prejemale napredno protitankovsko orožje. Foto: Reuters
Ahrar al Šam na severu Sirije
Ameriško izurjeni borci so se zavezali ZDA, da se bodo borili samo proti Islamski državi, kar pa je za veliko večino sirskih upornikov povsem nesprejemljivo, saj je glavna tarča Al Asadov režim, ki zadnje mesece zlasti na severu doživlja poraz za porazom. Foto: Reuters

ZDA so ob vzponu in razglasitvi Islamske države dokončno ustavile vse vojaške programe pomoči izbranim sirskim upornikom. Ob začetku letalskih napadov so Američani napovedali, da bodo izurili do 15 tisoč Sircev, ki pa se bodo borili samo proti IS-ju, ne pa tudi proti režimu Bašarja Al Asada. A to je za veliko večino sirskih upornikov, tudi znotraj Svobodne sirske armade (FSA), nesprejemljivo, saj je za njih glavni cilj zrušitev režima in šele nato boj proti samooklicanemu kalifatu.

Namesto tisočev našli samo 60 rekrutov
Zaradi ostrih meril rekrutacije, pri čemer so ameriški inštruktorji izločili vse prostovoljce s kakršnimi koli povezavami z islamisti različnih odtenkov, se je po pol leta v Katarju, Jordaniji in Turčiji urilo samo 200 borcev proti Islamski državi. Po valu dezertacij je prvo urjenje dokončalo vsega 60 Sircev, ki jih je zdaj Pentagon poslal na sever Sirije in jim pri tem obljubil vso potrebno logistično in zračno podporo.

Spregledali, da ZDA bombardirajo tudi Nusro
A načrtovalci boja proti Islamski državi so se grdo zmotilli že na začetku: novoustanovljena "30. divizija" z le nekaj deset borci je prešla turško-sirsko mejo pri mestu Azaz, kjer pa ima pomembno besedo tudi Fronta Nusra, uradna sirska veja teroristične organizacije Al Kaida. Čeprav so ameriška letala v preteklih mesecih nekajkrat že napadla voditelje in poveljnike Fronte Nusra, predvsem tako imenovano skupino Korosan, so mislili, da jih bodo alkaidovci vsaj tolerirali.

Izgubljene že tri četrtine "ameriških" Sircev?
Že v četrtek ponoči je Nusra aretirala dva poveljnika 30. divizije in še šest borcev, v petek pa je sledil vsesplošni napad na oporišče borcev, ki so se Američanom zavezali samo boju proti IS-ju. V ostrem spopadu je bilo ubitih pet pripadnikov 30. divizije, 18 jih je bilo ranjenih, 20 pa ujetih. Če drži, da so bili v oporišču samo od ZDA izurjeni vojaki, je skupina 60 borcev proti kalifatu v vsega dveh dneh ostala brez 72 odstotkov moštva, in to še pred prvim spopadom z IS-jem. Na koncu je pobegle vojake zaščitila koalicija al Tuvar, ki pri Azazu že tako nasprotuje islamistom. Večina preostalih milic, tudi tistih, ki se prištevajo k FSA-ju, je mirno stala ob strani. Američani so nato kazensko napadli Nusro z več letali in zaščitili ostanke 30. divizije.

Nusra hitro odsekala ameriške roke
"To se ne bi smelo zgoditi,"
je bil v pogovoru za NY Times začuden anonimni inštruktor, ki je še pred kratkim uril napadene vojake, pri čemer so očitno pozabili na nevarnost sirske Al Kaide. Fronta Nusra na severu Sirije sicer velja za drugo najmočnejšo uporniško frakcijo, močnejša je samo še Ahrar al Šam, ki je prav tako salafistično usmerjena sunitska skupina, a svoje islamistične revolucije ne bi izvažala v tujino.

Sočasno tudi nove praske s Kurdi
Fronta Nusra je po napadih na borce proti IS-ju tudi sporočila, da ZDA ne bo dopustila oporišča znotraj Sirije. "Američani želijo vplesti svoje roke v Sirijo, mi pa bomo odsekali te roke. Divizija 30 je samo zastopnik ameriških interesov in ciljev," so zapisali pri Nusri, ki se je te dni v okolici Azaza zapletla tudi v nove spopade s kurdskim YPG-jem. S tem so se še okrepili očitki sirskih Kurdov, da Ahrar al Šam in Nusra delujeta v skladu z interesi Turčije, ki se več ukvarja z bombardiranjem PKK-ja kot napovedano vojno proti IS-ju.