Gentiloni je program vlade predstavil italijanskim poslancem. Foto: Reuters
Gentiloni je program vlade predstavil italijanskim poslancem. Foto: Reuters
Italijanska vlada
V Gentilonijevi 19-članski vladi je sicer enajst ministrov iz prejšnje vlade Mattea Renzija in tudi vladna koalicija ostaja ista. Foto: Reuters

Gentiloni je, potem ko je v ponedeljek zvečer predstavil novo ekipo ministrov, ki so takoj tudi prisegli, v parlamentu predstavil še program in prednostne naloge svoje vlade.

Že prej je novi italijanski premier nakazal, da bo vlada dokapitalizirala problematično banko Monte dei Paschi di Siena, če ji ne bo uspelo zbrati potrebnega kapitala na finančnih trgih.

Monte dei Paschi di Siena nujno potrebuje pet milijard evrov svežega kapitala, in če ji bo morala na pomoč priskočiti država, bi lahko komitenti banke v skladu z evropskimi pravili ostali brez dela svojega denarja.

Tretja največja italijanska banka in najstarejša delujoča banka na svetu brez svežega kapitala ne bo obstala, zato poznavalci pričakujejo posredovanje vlade.

Vztrajanje do rednih volitev
Novi premier je ponovil, da namerava njegova vlada nadaljevati delo predhodnika Mattea Renzija, ob tem pa zanikal, da gre za prehodno vlado. "Vlada bo ostala, dokler bo imela zaupanje parlamenta," je dejal 62-letnik in s tem nakazal, da namerava vztrajati do rednih volitev februarja 2018.

Za prednostne naloge si je Gentiloni zastavil še obnovo območij, ki so jih v zadnjih mesecih prizadeli rušilni potresi, razreševanje begunske krize in načrtovanje slovesnosti ob 60. obletnici rimske pogodbe, ki predstavlja eno izmed temeljnih pogodb Evropske unije.

Za cilj si je Gentiloni zadal tudi reformo javne uprave in pravosodja in zagon gospodarske rasti na jugu države, ki zaostaja za gospodarsko bolj razvitim severom. Težave revnega italijanskega juga bo od zdaj reševalo posebno novoustanovljeno ministrstvo. "Z juga in iz njegove modernizacije lahko pride nov zagon za nadaljnjo rast v Italiji," je prepričan premier.

Vlada si bo prizadevala tudi za sprejetje novega volilnega zakona, saj so spremembe volilne zakonodaje nujne za izvedbo naslednjih parlamentarnih volitev v državi.

Gentiloni je po predstavitvi vladnega programa v spodnjem domu italijanskega parlamenta dobil zaupnico. V poslanski zbornici je zanj glasovalo 368 poslancev, 105 jih je bilo proti. Glasovanje o zaupnici v senatu je načrtovano za sredo.

V četrtek udeležba na vrhu EU-ja
Na mednarodnem prizorišču se bo Gentiloni prvič predstavil v četrtek, ko se bo v Bruslju udeležil vrha Evropske unije, kjer bodo evropski voditelji med drugim razpravljali tudi o reformi dublinske uredbe o azilu.

Za novega italijanskega premierja je nesprejemljivo, da je Evropa stroga pri varčevalni politiki, hkrati pa tolerantna do držav, ki ne sprejemajo odgovornosti pri spopadanju z begunsko krizo.