"Nismo šiiti ali suniti, smo samo Bahrajnci," trdijo protestniki, ki zahtevajo spremembo režima v Bahrajnu. Foto: EPA
Savdski kralj Abdulah in kralj Bahrajna Hamad bin Isa al Kalifa
Kralj Bahrajna Hamad bin Isa al Kalifa je v sosednji Savdski Arabiji, kjer je pozdravil vrnitev kralja Abdulaha, ki velja za najtesnejšega zaveznika in prijatelja družine Kalifa. Foto: Reuters
Sana, Jemen
V Jemnu že več tednov potekajo protesti proti režimu predsednika Saleha, ki državi vlada že od leta 1979. Foto: EPA

Bahrajnski kralj Hamad Ben Isa al Kalifa, ki je medtem v Riad odletel pozdravit vrnitev savdskega kralja Abdulaha, je izpustitev 23 zapornikov in prenehanje sodnega pregona dveh opozicijskih voditeljev odredil v torek. Oktobra lani so bili obtoženi zaradi suma ustanavljanja nezakonite organizacije, ki podpira in financira terorizem, zato jim je grozilo sojenje. Opozicijska voditelja Hasan Mašajma, vodja radikalne šiitske skupine Hak, in Said al Šihabi živita v Londonu, zato nista v zaporu.

Iz dneva v dan več protestnikov
Dejanje kralja ni pomirilo protestnikov, ki jih je iz dneva v dan več. "Ljudje želimo padec režima," prepevajo tisoči na osrednjem trgu Biser v Manami, kjer se je v torek zvečer zbralo več deset tisoč ljudi, kar je bilo najbolj množično protivladno zborovanje od začetka protestov.

Glavna zahteva ljudi je takojšnji odstop predsednika vlade, nekateri pa zahtevajo odhod celotne sunitske kraljeve družine, ki že od leta 1783 vlada majhnemu otočju v Perzijskem zalivu, kjer pa večino prebivalstva predstavljajo šiiti, ki že dolgo tožijo o diskriminaciji.

Zanikanje, da gre za šiitski upor
Vseeno protestniki v izjavah za medije in zapisih na spletu zatrjujejo, da ne gre za upor zatirane verske večine, temveč za upor vseh Bahrajnčanov, ki si želijo sprememb. "Hočemo novo vlado, državi morajo vladati ljudje," je sporočilo, ki odmeva s trga Biser.

Jemen: V streljanju ubita dva študenta
V jemenski prestolnici Sana so medtem po navedbah očividcev privrženci predsednika Alija Abdulaha Saleha v torek streljali na mirne protestnike in pri tem ubili dva študenta, 11 pa so jih ranili. V torek se je več tisoč protestnikov znova podalo tudi na ulice južnega mesta Aden in zahtevalo predsednikov odstop. Medtem je predsednik Saleh, ki je na oblasti že 32 let, ponovil, da ne bo odstopil, svoje nasprotnike pa je obtožil, da podžigajo demonstracije.

Jordanski "dan jeze" napovedan za petek
Na proteste pa se pripravljajo tudi v Jordaniji. Močna islamska opozicija je pozvala k protestom, ki so jih poimenovali "dan jeze", zgodili pa naj bi se v petek. V preteklih tednih so islamisti sicer omejili svojo udeležbo na protestih, potem ko je kralj Abdulah II. napovedal reforme in začetek dialoga. A ker islamisti na ta dialog niso bili povabljeni, zdaj napovedujejo nove velike proteste.