Sami uporniški poveljniki so tujim agencijam potrdili, da je letališče še vedno v rokah Ukrajincev. Foto: Reuters
Sami uporniški poveljniki so tujim agencijam potrdili, da je letališče še vedno v rokah Ukrajincev. Foto: Reuters

Zahod Moskvo poziva, da za ohranitev premirja izkoristi svoj vpliv. Ukrajinska vojska je sporočila, da imajo še vedno nadzor nad letališčem v Donecku in da ne držijo petkove trditve proruskih separatistov, da naj bi ti zajeli letališče.

"Noč je bila mirna. Spopadi so se znova začeli zjutraj," je dejal eden izmed upornikov v oddaljenosti okoli dveh kilometrov od letališča. "Ne nadziramo letališča," je dejal, medtem ko je proruski "premier" samooklicane Republike Doneck Aleksander Zaharčenko v petek dejal, da uporniki nadzirajo 95 odstotkov letališča.

V zadnjih dneh umrlo 11 civilistov
V spopadih za letališče sta v petek umrla dva pripadnika ukrajinskih sil, vojak in pripadnik nacionalne garde. V zadnjih dneh je umrlo 11 civilistov (štirje v šoli in šest v sredo na avtobusni postaji).

Štab za izvajanje protiteroristične operacije na vzhodu Ukrajine je v soboto še sporočil, da so proruski separatisti v zadnjih 24 urah trikrat napadali ukrajinske vojake na letališču Doneck. Obenem so sporočili, da so zjutraj prebivalce Donecka v skoraj vseh delih mesta prebudili streli iz artilerijskega orožja in da so razmere napete.