Z letališča Sergej Prokofjev v Donecku se vali dim. Foto: Reuters
Z letališča Sergej Prokofjev v Donecku se vali dim. Foto: Reuters

Pripadniki ukrajinskih sil naj bi bili zdaj le še v podzemnih prostorih letališča za komunikacijo. "Trenutno pregledujemo prostore za komunikacijo, da preverimo, ali je podtaknjeno kakšno razstrelivo," so sporočili proruski separatisti.

Doneško mednarodno letališče Sergej Prokofjev je bilo do zdaj pod nadzorom ukrajinskih sil, medtem ko je mesto Doneck že nekaj časa v rokah proruskih sil. Spopadi za letališče so potekali od srede, čeprav od 5. septembra velja ustavitev ognja.

Več kršitev premirja
Mirno ni niti v Donecku, saj je bilo središče tega milijonskega mesta prvič od začetka prekinitve ognja tarča obstreljevanja. V četrtek so zadeli urad Mednarodnega odbora Rdečega križa, pri tem pa je bil ubit sodelavec Rdečega križa iz Švice. Mednarodni odbor Rdečega križa je potrdil "tragični dogodek" in dejanje najstrožje obsodil.

Kijev je napad označil za teroristično dejanje in odgovornost zanj pripisal proruskim upornikom, ki nadzorujejo Doneck. "Tega terorističnega dejanja ni mogoče opravičiti," je v sporočilu za javnost zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ukrajinska vojska je sporočila, da so uporniki večkrat napadli središče Donecka, s čimer naj bi hoteli "diskreditirati protiteroristično operacijo", ki jo proti njim izvajajo ukrajinske sile.

Rusija in uporniki so za smrt uslužbenca ICRC-ja obtožili ukrajinske sile. "Ukrajinska vojska že drugi dan zapored obstreljuje Doneck z večraketnim sistemom Uragan," je zatrdil namestnik premiera samooklicane doneške republike Andrej Purgin. Pritrdil mu je tudi tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič, ki je dejal, da so rakete priletele s položajev pod nadzorom ukrajinskih sil, in pozval k celoviti preiskavi incidenta.

Evropska unija je zato izrazila zaskrbljenost zaradi novih spopadov na vzhodu Ukrajine, Bruselj pa je obe strani pozval, naj dosledno spoštujeta dogovor o ustavitvi ognja.