Spletna stran WikiLeaks je razkrila, da je NSA nadzoroval prenosne telefone predsednika in uslužbencev njegovega urada. Foto: EPA
Spletna stran WikiLeaks je razkrila, da je NSA nadzoroval prenosne telefone predsednika in uslužbencev njegovega urada. Foto: EPA

Spletna stran WikiLeaks je razkrila, da so bile glavne tarče ameriških agentov telekomunikacije in energetika - elektrika, plin, nafta, jedrska energija in obnovljivi viri - ter veliki projekti v zdravstvu in na splošno vsi posli, vredni več kot 200 milijonov dolarjev.

Časnik Liberation, ki je povzel objave WikiLeaksa, je napisal, da naj bi NSA vohunil za okoli sto francoskimi podjetji, med katerimi so skoraj vsa največja. "Še nikoli do zdaj niso bili predstavljeni tako jasni dokazi o industrijskem vohunjenju ogromnih razsežnosti v Franciji, ki je bilo vodeno z najvišjih ravni ameriške vlade," je ob teh razkritjih zapisal časnik.

Prisluškovali ministroma za gospodarstvo
NSA naj bi prisluškoval tudi Pierru Moscoviciju, ko je bil minister za gospodarstvo zdajšnjega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, zdaj pa je na položaju evropskega komisarja za gospodarske in finančne zadeve, ter Francoisu Baroinu, nekdanjemu ministru za gospodarstvo in proračun med predsednikovanjem Nicolasa Sarkozyja.

Konec prejšnjega tedna je WikiLeaks razkril, da je NSA v obdobju 2006-2012 prisluškoval kar trem francoskim predsednikom: zdajšnjemu predsedniku Francoisu Hollandu ter njegovima predhodnikoma Nicolasu Sarkozyju in Jacquesu Chiracu. Hollande je po razkritju v izjavi za javnost dejal, da je početje Američanov nesprejemljivo. ZDA je pozval, naj spoštujejo svojo zavezo, da ne bodo vohunile za francoskimi voditelji. Ameriški predsednik Barack Obama mu je v telefonskem pogovoru zagotovil končanje preteklih praks, ki so nesprejemljive med zaveznicami.

Trditve WikiLeaksa pritrjujejo razkritjem nekdanjega pogodbenega sodelavca NSA-ja Edwarda Snowdna, ki je leta 2013 objavil, da so ZDA vohunile za vrsto svetovnih voditeljev, med drugim nemško kanclerko Angelo Merkel in brazilsko predsednico Dilmo Rousseff. Ta razkritja in dejstvo, da so ZDA množično zbirale podatke o telefonskih in spletnih komunikacijah, so močno škodovala odnosom med ZDA in njenimi glavnimi zaveznicami.