Ameriška vojna mornarica se je za las izognila hudi nesreči, potem ko je jedrska podmornica s periskopom oplazila križarko. Foto: EPA
Ameriška vojna mornarica se je za las izognila hudi nesreči, potem ko je jedrska podmornica s periskopom oplazila križarko. Foto: EPA

Trk se je zgodil ob pol štirih popoldne po lokalnem času, pri čemer pa ameriška mornarica ni izdala točnega kraja nesreče, ki bi lahko imela veliko hujše posledice.

Bojna skupina letalonosilke USS Hary S. Truman je izvajala vajo, ko sta se srečali raketna križarka USS San Jacinto in jurišna jedrska podmornica USS Montpelier. Predstavniki mornarice so navedli, da so opazovalci na San Jacintu kakšnih 100 do 200 m pred ladjo nenadoma opazili periskop podmornice. Kljub ukazu "z vso močjo nazaj" je sledil trk.

Uničen podvodni sonar križarke
Ob nesreči je periskop Montpelierja uničil podvodni sonar križarke, ki je na premcu tik pod vodno gladino, je agenciji Reuters izdal vir iz ameriške mornarice. Križarka, oborožena z raketnim sistemom aegis, je dolga 173 m in tehta 9.800 ton, medtem ko je jurišna jedrska podmornica dolga 110 m in tehta 6.100 ton.

Uradno v nesreči ni bil poškodovan noben član posadke na ladji in podmornici, takoj je bila uvedena preiskava, škodo na plovilih in njunih sistemih pa še preverjajo. Mornarica je tudi zatrdila, da jedrski pogon podmornice razreda Los Angeles ni bil prizadet.