Hirošimo je sicer že obiskal Jimmy Carter, a šele takrat, ko ni bil več predsednik ZDA. Foto: Reuters
Hirošimo je sicer že obiskal Jimmy Carter, a šele takrat, ko ni bil več predsednik ZDA. Foto: Reuters
false
Obama bo prvi predsednik ZDA na položaju, ki bo obiskal Hirošimo. Foto: Reuters

Obisk Obame, ki se bo zgodil v okviru njegove azijske turneje med 21. in 28. majem, bo tako prvi obisk Hirošime kakšnega predsednika ZDA v času njegovega predsednikovanja. Hirošimo so ZDA povsem uničile 6. avgusta 1945, ko so nanjo prvič v zgodovini odvrgle atomsko bombo, pri čemer so takoj ubile okoli 80.000 prebivalcev, končnih smrtnih žrtev pa je bilo okoli 190.000.

Tri dni pozneje so ZDA atomsko bombo odvrgle še na Nagasaki, kjer je bilo ubitih do 80.000 ljudi. A Bela hiša je že sporočila, da se predsednik za atomski bombi in žrtve ne bo opravičil, poroča BBC. V sporočilu na svojem profilu na Twitterju je Obamov svetovalec za komuniciranje Ben Rhodes sporočil, da bodo "ZDA večno ponosne na svoje civilne voditelje in može ter žene v oboroženih silah, ki so služili v drugi svetovni vojni". Obama ne bo razpravljal o določitvi o uporabi atomskih bomb na koncu vojne, je dejal Rhodes. Namesto tega bo ponudil vizijo za skupno prihodnost.

Kot je še dejal Rhodes, bo Obamov obisk "priložnost za počastitev spomina na vse nedolžne ljudi, ki so umrli v vojni". Namen Obamovega obiska Hirošime skupaj z japonskim premierjem Šinzom Abejem je poudariti zavezo ZDA in Japonske k zagotavljanju miru in varnosti v svetu brez jedrskega orožja, sporočajo iz Bele hiše.

Opravičilo bi bilo v ZDA kontroverzno
Kot poroča Vice news, bi bilo predsednikovo opravičilo v ZDA zelo kontroverzno, saj številni Američani bombardiranje Hirošime in Nagasakija dojemajo kot upravičeno potezo za končanje vojne in rešitev življenj Američanov.

Velika večina Japoncev nasprotno meni, da je bilo to bombardiranje neupravičeno. "Če predsednik prihaja, da bi videl, kaj se je tu res zgodilo, in če to pomeni korak k ukinitvi jedrskega orožja v prihodnosti, mislim, da ne potrebujemo opravičila," je dejal 91-letni Takeši Masuda, nekdanji učitelj. "Za tiste, ki so izgubili družinske člane, je bilo res težko. A če bi zahtevali opravičilo, bi bilo zanj nemogoče, da bi prišel," je še dejal.

Obama desetič v Vietnam
Obama se bo v okviru turneje udeležil tudi vrha G7 na japonskem polotoku Ise-Šima, z Abejem pa bo opravil tudi dvostranske pogovore. Obama bo sicer v okviru turneje obiskal tudi Vietnam - že desetič kot predsednik - ter imel govor v glavnem mestu Hanoj.