Hirošimo je prvič obiskal ameriški zunanji minister, bo prvič prišel tudi aktualni predsednik ZDA? Foto: Reuters
Hirošimo je prvič obiskal ameriški zunanji minister, bo prvič prišel tudi aktualni predsednik ZDA? Foto: Reuters
V Hirošimi tudi o nevarnosti jedrskega orožja
Srečanje ministrov G7 v Hirošimi

Kerryju so družbo delali preostali zunanji ministri skupine G7, ki so prišli na pogovore na Japonsko. Zunanji ministri se sestajajo v okviru priprav na vrh skupine, ki bo 26. in 27. maja v regiji Ise-Šima med Tokiem in Osako. V spominskem parku so položili vence, nato pa je sledila minuta molka.

Obisk, ki je pomemben za sedanjost in prihodnost
V muzejsko knjigo je Kerry, najvišji predstavnik ZDA, ki je doslej obiskal spominski park, zapisal, da gre za "oster in nujen opomin, ki potrjuje prizadevanja za jedrsko razoroževanje, obenem pa tudi opominja na nujnost preprečitve kakršne koli vojne". Že pred obiskom so ameriški uradniki dejali, da se Kerry za napad ne bo opravičil.

"Moj obisk ima poseben pomen za moč naših odnosov in pot, ki smo jo skupaj prepotovali od težkih vojnih časov," je povedal Kerry, ki se je poklonil žrtvam, in dodal, da pomen obiska "ni v preteklosti, ampak je pomemben za sedanjost in prihodnost". Spominski park sta prvič obiskala tudi predstavnika jedrskih sil Francije in Velike Britanije.

Poziv k svetu brez jedrskega orožja
Zunanji ministri so na srečanju pozvali k svetu brez jedrskega orožja. "Ponovno se zavezujemo k bolj varnemu svetu za vse in ustvarjanju pogojev za svet brez jedrskega orožja na način, ki omogoča stabilnost v mednarodnih odnosih," so zapisali v skupni izjavi ob koncu srečanja. Obenem so pozvali tudi k pospešitvi in okrepitvi boja proti samooklicani Islamska država v Iraku in Siriji: "Terorizem za globalno varnost predstavlja resno grožnjo, ki zahteva mednarodno sodelovanje in enoten odziv."

Ob tem so spomnili tudi na ponavljajoče provokacije Severne Koreje, ki je v soboto uspešno preizkusila motor medcelinske balistične rakete. Pozdravili so tudi zmanjšanje zalog jedrskega orožja v državah, ki ga posedujejo, in pozvali k transparentnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bo v Hirošimo prišel tudi Obama?
6. avgusta 1945 je bila Hirošima prva tarča jedrskega napada. Atomska bomba je mesto spremenila v ruševine, velik del pa je bil popolnoma uničen. Takoj je umrlo več kot 70.000 ljudi, do konca leta pa je zaradi poškodb in učinkov sevanja število žrtev naraslo na 140.000. Tri dni po Hirošimi je sledil še jedrski napad na Nagasaki. Z dvema atomskima bombama so ZDA Japonsko prisilile v predajo, kar je vodilo h koncu druge svetovne vojne.

Zgodovinski obisk se je zgodil sredi prizadevanj krepitve ameriško-japonskih odnosov. Tokio in Washington sta zaskrbljena zaradi samozavesti Kitajske pri vseh ozemeljskih sporih v Aziji, ki se tičejo Japonske in drugih zaveznikov ZDA. Kot poročajo ameriški mediji, o obisku Hirošime razmišlja tudi predsednik Barack Obama, ki se bo maja udeležil vrha G7. Tudi ta obisk bi bil zgodovinski, saj bi se prvič zgodilo, da bi aktualni ameriški predsednik prišel v Hirošimo.

V Hirošimi tudi o nevarnosti jedrskega orožja
Srečanje ministrov G7 v Hirošimi