G7 sestavljajo ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Velika Britanija. Foto: Reuters
G7 sestavljajo ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Velika Britanija. Foto: Reuters
false
Zunanji minister ZDA, ki imajo okoli 7.000 jedrskih bomb, John Kerry se je izrekel za "svet brez jedrskega orožja". Foto: Reuters

John Kerry bo kot prvi ameriški zunanji minister v ponedeljek obiskal spominski park v Hirošimi, ki je posvečen žrtvam ameriške atomske bombe. V pisnem pogovoru za lokalni časnik se je Kerry izrekel za "svet brez jedrskega orožja".

"Razorožitev je neločljivo povezana s svetovno varnostjo in strateško stabilnostjo," je dejal Kerry. "Treba si je prizadevati za jedrsko razorožitev, da se bodo zmanjšala jedrska in varnostna tveganja za nas, za naše zaveznike in za vse človeštvo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prav Hirošima je bila prva tarča jedrskega napada. ZDA so mesto z atomsko bombo napadle med drugo svetovno vojno, zaradi česar se je Hirošima 6. avgusta 1945 spremenila v ruševine. Tako rekoč takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Pozneje je za posledicami skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Upanje na "hirošimsko deklaracijo"
Japonski zunanji minister Fumio Kišida, ki v japonskem parlamentu zastopa Hirošimo, je pred srečanjem sicer izrazil upanje, da bodo ministri sprejeli "hirošimsko deklaracijo", s katero bi promovirali jedrsko razoroževanje.

Terorizem, vojne, Ukrajina, migranti ...
Zunanji ministri skupine G7 bodo na dvodnevnem zasedanju razpravljali o boju proti terorizmu, kriznih žariščih, predvsem na Bližnjem vzhodu, pa tudi o ukrajinski in migrantski krizi. V Hirošimi se sestajajo v okviru priprav na vrh skupine, ki bo 26. in 27. maja v regiji Ise Šima med Tokiem in Osako.