Svet

Poudarki

  • Skoraj milijon javnih uslužbencev ostalo doma
  • Prva zaustavitev po 17 letih
  • Američani krivdo pripisujejo republikancem
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 42 glasov Ocenite to novico!
Barack Obama
Obama je krivdo za nedelovanje vlade pripisal republikancem. Foto: EPA
Kapitol
Ameriška vlada je morala prvič po 17 letih začasno ustaviti svoje delo. Foto: EPA
Twitter
Zaradi zaustavitve delovanja ameriške vlade je takoj po polnoči nehal delovati račun kapitola na družabnem omrežju Twitter. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Obama je po polnoči podpisal zakon o financiranju vojske, ki zagotavlja, da bodo predstavniki oboroženih sil kljub ustavitvi vlade prejeli plačilo. Foto: EPA
VIDEO
Kongres ZDA ni bil sposob...

Dodaj v

Obama obtožil republikance "križarske vojne"

"Dejansko so to storili"
1. oktober 2013 ob 08:06,
zadnji poseg: 1. oktober 2013 ob 20:39
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Barack Obama je republikance obtožil "ideološke križarske vojne" proti njegovi zdravstveni reformi, potem ko so zavrnili začasno financiranje proračuna in s tem delno zaustavili delovanje vlade.

Republikanci v ameriškem kongresu so zavrnili potrditev zakona o nadaljevanju začasnega financiranja vlade, zato je Bela hiša ukazala postopek ustavitve delovanja vlade.

Polnočni rok, ko se je izteklo tudi proračunsko leto, se je končal brez dogovora med republikanci in demokrati o nadaljnjem financiranju delovanja ameriške zvezne vlade. Predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer imajo večino republikanci, namreč ni želel potrditi državnega proračuna, ker je tam predviden tudi denar za financiranje Obamove zdravstvene reforme (Obamacare).

"Zaustavili so delo vlade zaradi ideološke križarske vojne, da bi odrekli dostopno zdravstveno zavarovanje milijonom Američanov," je bil v izjavi za javnost na vrtu Bele hiše oster Obama in dodal, da se to ne bi smelo zgoditi.

Predsednik je opozoril, da bodo posledice hujše z nadaljevanjem ustavitve delovanja vlade. Republikance v predstavniškem domu je pozval, naj znova zaženejo delo vlade. Po njegovih besedah mora kongres prenehati vladati z izrednimi razmerami, saj to zavira ameriško gospodarstvo.

Demokrati niso hoteli žrtvovati reforme
Zmernejši republikanci so pred iztekom roka ponudili kompromis, da bodo podprli proračun, če se sprejetje zdravstvene reforme odloži za leto dni, a demokrati o tem niso hoteli niti slišati, saj gre po njihovem mnenju za največji dosežek predsednikovega prvega mandata, reforma pa je tudi zakon, ki je prestal tudi presojo vrhovnega sodišča. Zakon predvideva, da se morajo vsi posamezniki do 1. januarja 2014 zavarovati ali pa bodo plačali davčno kazen.

Ker kongresniki niso dosegli dogovora o nadaljnjem financiranju dela vlade, so nekatere ameriške zvezne agencije prenehale delati, na prisilni neplačan dopust pa je moralo skoraj milijon zveznih uslužbencev, kar je približno tretjina od vseh javnih uslužbencev. Tudi ko se bodo ti vrnili na delo po razrešitvi vprašanja, ni zagotovila, da bodo prejeli plače za nazaj.

Delujejo le tiste službe, ki so opredeljene kot nujno potrebne, med njimi tudi vojska, policija in mejne straže, zaprli pa so nacionalni parki in muzeji. Zadržano bo izplačilo pokojnin in ugodnosti za vojne veterane, zaprte so vladne izobraževalne ustanove, zaradi ustavitve vlade pa bodo imeli težave tudi tuji turisti, ki želijo potovati v ZDA, saj bo zastala izdaja vizumov.

"Dejansko so to storili"
Obama je pred iztekom polnočnega roka večkrat nagovoril kongresnike in jih pozval, naj preprečijo ustavitev delovanja vlade, republikance pa je obtožil, da so izzvali krizo, ki lahko škoduje državljanom in ameriškemu gospodarstvu. "Dejansko so to naredili. Skupina republikancev v kongresu je izsilila zaustavitev delovanja vlade zaradi Obamacara, namesto da bi sprejeli pravi proračun," je zapisal na svojem Twitter računu.

Prave posledice neuspeha kongresnikov in prvega zaprtja vlade po 17 letih bodo znane v naslednjih dneh, bodo pa tem hujše, čim dlje bo zaprtje vlade trajalo. Leta 1996 se je zaprtje vlade maščevalo republikancem.

Tudi tokrat pa javnomnenjske raziskave kažejo, da Američani proračunsko blokado razumejo pred vsem kot washingtonsko politično igro, ki nima zveze z realnim življenjem, večji del krivde za nastali položaj pa pripisujejo republikancem. Res je, da veliko Američanov zdravstvene reforme ne podpira, a je še več tistih, ki menijo, da je tako drastična poteza nesmiselna.

Reid: Republikanci so izsiljevalci
Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je še pred polnočnim rokom dejal, da bo, če bo do delne zaustavitve delovanja vlade prišlo, to povsem republikanska krivda, republikance pa je označil kot izsiljevalce.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je povedal, da si Američani ne želijo zaprtja vlade in si ga ne želi niti sam, a da zdravstvena reforma povzroča veliko škode in je treba nekaj narediti.

Republikanski kongresnik Ted Cruz, predstavnik konservativnega gibanja čajankarjev in glasni nasprotnik Obamacara, pa je dejal, da se demokrati o pravih problemih države, delovnih mestih in gospodarstvu nočejo pogovarjati, ter Obamovo zdravstveno reformo označil kot največjega ubijalca delovnih mest, ki bo prizadela na milijone Američanov.

Zaplet z (ne)sprejetjem proračuna pa je po vsej verjetnosti uvod v še večjo politično bitko, ki to jesen čaka Washington. Kongres mora namreč do 17. oktobra povišati dovoljeno mejo javnega dolga. Če dviga meje ne bo, ZDA ne bodo več sposobne poplačati vseh svojih obveznosti.

B. T., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
ms-dante
# 01.10.2013 ob 08:26
in ali to pomeni, da so v tem trenutku vse vohunske dejavnosti ukinjene??? se pravi, da nas danes NOBEDEN ne kontrolira!!!!
Nikec3
# 01.10.2013 ob 08:31
Kaj bi rekla Štrukelj in Semolič, če bi naše javne uslužbence poslali na neplačan dopust?
ms-dante
# 01.10.2013 ob 08:24
a to pomeni, da gredo vsi ameriški vojaki po svetu domov????
Springbok
# 01.10.2013 ob 08:34
@ms-dante: ne varnostne sile bodo dobile plače in delajo naprej. Zaprte pa so zvezne šole in nacionalni parki. Pa razen agencije kot borzni nadzor in druga nd food.

Dr. Mencinger je imel prav. ZDA bodo bankrotirale. Ampak nobena agencija (S&P, Fitch in Moodys) jih ne bo downgradala.
Sebastjan666
# 01.10.2013 ob 09:01
againstMafia

To kar si napisal so pravljice za naiven folk - čeravno, je res, da so določeni osebki v javnih službah za odstrel. Poznam veliko takšnih primerov iz različnih javnih služb - predvsem tistih na višjih položajih, z visokimi plačami, pa tudi tiste z osnovno plačo v JS.

1. Primerjati ZDA s Slovenijo ni mogoče - vsaj ne na takšen način, kot si ga ti predstavil.
2. Krizo v ZDA povzorčajo finančne inštitucije (Wall Street), ki so se prisesale na realno gospodarstvo in ga uničujejo. Pri tem pa politiki javnost prepričujejo, da so banke tiste, ki bodo rešile gospodarstvo, čeravno ga one izčrpavajo. No, tu lahko samo delno primerjamo slovensko politiko z ameriško, ko so se talali krediti, kao za vzpodbujanje gospodarstva. Denar je šel pa na zasebne račune, davkoplačevalcem pa ostanejo bančni dolgovi.
3. Javni uslužbenci so samo del problema (tisti leni, neučinkoviti, skorumpirani - ponavadi v navezi s politiko). Bolj je problem sam sistem, ki temelji na bankah, katere ga izčrpavajo, da posamezniki lahko bogatijo. Tu pa je tudi osnovni problem ta, da celotni sistem temelji na izdajanju denarja narejenega iz nič, na katerega se obesijo obresti, kar povzroča vedno večji dolg iz katerega se skoraj ni možno izkopati - še posebno, če imaš skorumpirano in nesposobno oblast. To pa vidimo v večini zahodnih držav, ne samo pri nas.
4. Če hočeš videti celotno sliko, moraš gledati malo širše, ne samo na javne uslužbence kot edine krivce za nastalo situacijo. To v zvezi z JS je ponavadi kost za množice, da malo glodajo, medtem ko resnične prevare tega sistema ne ugledajo luči, da bi se v javnosti diskutirale.
Springbok
# 01.10.2013 ob 08:51
Spoštovani againstmafia. Se strinjam s povedanim. če ni denarja, gre administracija na prisilni dopust. Vendar bi to preneseno na Slovenijo pomenilo, da se zapre DURS, CURS, geodetska uprava, šole, bolnišnice (razen urgence), knjižnice, ZPIZ, ipd. Ostanejo le policija. gasilci in vojska.

ZDA imajo rezervni ventil - zvezne države, ki delujejo naprej.
Hijena
# 01.10.2013 ob 08:49
Tako je to, če vladaš s tujim denarjem, podobno kot pri nas, vendar s to razliko, da ZDA denarja ne bo treba vrniti
Binder Dandet
# 01.10.2013 ob 08:44
Očitno je to res bolj običajen dogodek kot sem si mislil. Vendar pa je že skoraj 20 let od nazadnje.

"The United States Federal Government has shut down on 18 occasions since 1976"
http://en.wikipedia.org/wiki/Government_
shutdown
Buldog
# 01.10.2013 ob 08:57
@Nikec3
01.10.2013 ob 08:42

ZDA niso v tako slabem stanju, da bi bankrotirale, imajo pa zakone, ki jim dokaj hitro omogočajo bankrot, če se ne dogovorijo stvari.

ZDA nimajo prav nič drugačnih zakonov glede bankrota, kot kje drugje.

To, do česar je sedaj prišlo, nima povezave z bankrotom, ampak z nesprejetjem proračuna.

Do bankrota lahko pride, če ne bo sprejet dogovor glede povečanja javnega dolga, ki je že danes eden najvišjih na svetu. Pri čemer si oni tak javni dolg lahko privoščijo, ker sami tiskajo denar, poleg tega je pa cel svet odvisen od dolarja.
krefeld
# 01.10.2013 ob 08:57
tako v usa kot pri nas za skorajšni bankrot držae niso krivi javni uslužbenci.to zgodbico lahko kupi le povprečen janez z poklicno izobrazbo ki je bil prelen ne preneumen da bi se izšolal za kaj več in dela za 600€mesečno in mu gre v nos vsak ki ni bil toliko len in je dosegel malo več kot on.rad kupi zgodbico od strica Janšeta da so javni uslužbenci največji kriminalci v državi saj gre za delovanje javnih služb kar 2,4 milijarde € letno.in ti packasti gasilci,policaji in medicinske sestre so hudi bad ass motherfuckeryi ki imajo celih 800€ plače,aja da ne omenim da se 24/7 praskajo po riti ker v naši državi se požari gasijo samo,prav tako se ljudje sami pozdravijo kriminalci pa sami zaprejo.Bumbarji zabiti leni pa ne vidijo da so jim levi in desni z vsakimi volitvami odnesli par milijard letno iz države v davčne oaze
šmajser
# 01.10.2013 ob 08:36
Ni vojne, ni denarja haha. Zdaj se bo ves svet obrnil proti njim, kot proti Austroogrski 1914.
krefeld
# 01.10.2013 ob 09:52
Vsi vpijejo banke je treba rešit da bomo izšli iz krize,prav banke so nas v krizo popeljale,kdo lahko garantira da potemko bomo zmetali v banke 5-6 milijard € ne bodo povzročile še ene krize??
zapatist
# 01.10.2013 ob 09:18
@Nikec3
Kaj bi rekla Štrukelj in Semolič, če bi naše javne uslužbence poslali na neplačan dopust?

Kaj bi rekla ti in Šuštaršič, če bi se naša vlada tako zadolževala kot ameriška?
Globlje
# 01.10.2013 ob 10:09
"Če dviga meje ne bo, ZDA ne bodo več sposobne poplačati vseh svojih obveznosti."

A to pomeni, da lahko pričakujejo prihod trojke? :P
DrMinistr
# 01.10.2013 ob 09:48
Če dviga meje ne bo, ZDA ne bodo več sposobne poplačati vseh svojih obveznosti.

Saj jih tudi sedaj ne plačujejo, samo pufajo se.
zapatist
# 01.10.2013 ob 09:48
@Nikec3
Dokler so donosi na obveznice tako nizki..

Potemtakem vidva s Šuštaršičem menita, da Pahorjevo zadolževanje ni bilo problematično, ker se je zadolževal po nizki obrestni meri in je s problematičnim zadolževanjem začel Šuštaršič?
To je vajino mnenje?
urbani
# 01.10.2013 ob 09:45
A ni fascinantno v kaksnem svetu zivimo? Ko od ljudi izvoljeni posamezniki tem istim ljudem onemogocajo zdravstveno zavarovanje (beri moznost kvalitetnega zivljenja)...
K_ris
# 01.10.2013 ob 10:20
@the law1

Osebno imam pa izsiljevanja našega JS poln k**ac in zato bi jim iz srca takšno lekcijo privoščil.

O kakšni lekciji govoriš? Če en mesec delodajalec ne izplača plač, jih bo pa pač prihodnji mesec plačal še za nazaj. Pa zelo verjetno še zakonske obresti za zraven, ko jih bo sindikat tožil. Po takšni obrestni meri pa noben javni uslužbenec ne more naložiti svojih prihrankov...
PONOS
# 01.10.2013 ob 09:43
Smo v totalni sistemski krizi vlade in banke tega ne želijo priznati ampak agonijo podaljšujejo kar pomeni še hujšo krizo.Seveda imajo podpornike, tiste ki jim gre fino.Žal se število teh zmanjšuje-danes ti gre fino jutri ne največji poraženec je narava-in človek.
Sistem je totalno blazen.
PONOS
# 01.10.2013 ob 11:35
Ko tako prebiraš komentarje nekateri pojma nimajo o čem pišejo ne razumejo bistvo življenja.Pišejo o svobodi in demokraciji in to vežejo z kapitalizmom.Kaj ima pa to veze če vlada klesti JU kaj bo posamezni državljan bolje živel>?To da bo plačal manjše davke?Gospodarstvo bolj onkurenčno?Nikoli ,ker bo toliko nezaposlenih.višji kriminal itd.Gospodarstvo bo pa prihranek zatlačil v svoj žep in ne v nova delovna mesta.
Da vas prebudim prava demokracija ne obstaja,nikjer na svetu.Ne obstaja demokracija zato ker imajo ljudje različne dohodke.Kakšna je to demokracija ko nekateri nimajo za zdravstvo za kruh in za stanovanje in obrok za otroka?V našem kapitalističnem,neoliberalističnem ,monetarnem sistemu je vse koruptivno....
Binder Dandet
# 01.10.2013 ob 10:50
Problem našega JS so sindikati. S tem ne nasprotujem sindikalnemu gibanju. Nasprotno, sem mnenja, da so sindikati škodljivi za naš JS. Zakaj? Zaradi tega, ker so uspeli ustvarit okoliščine, kjer so vsi zaposleni v JS zmetani v isti koš. S tem se je seveda naredila škoda vsem v JS, ki morajo delat in usluga vsem fikusom v pisarnah, kolikor jih pač že je. Kdaj bodo zaposleni v JS spoznali, da je za zdravo jedro bolje, če se mrtvi deli odrežejo?
Buldog
# 01.10.2013 ob 10:12
@Nikec3
01.10.2013 ob 09:48

Večina prebivalstva je dejansko proti zdravstveni reformi. Republikanci v tem primeru izpolnjujejo voljo tistega dela ljudstva.

Večina prebivalstva je dejansko bila proti Judom. Hitler je v tem primeru izpolnjeval voljo tistega dela ljudstva.

Večina prebivalstva po vojni je dejansko bila proti domobrancem. Tito je v tem primeru izpolnjeval voljo tistega dela ljudstva.

To izhaja iz tvojih besed. Torej sta tako Hitler kot Tito ravnala pravilno, glede na tvoje besede. Po tvoje je odločilno samo to, da je večina prebivalstva za ali proti, pa četudi to pomeni poseg v pravice manjšine, vključno s pravico do življenja.
GORILA
# 01.10.2013 ob 10:06
Večina prebivalstva je dejansko proti zdravstveni reformi. Republikanci v tem primeru izpolnjujejo voljo tistega dela ljudstva.
Tega pa ne verjamem - definiraj 'večino prebivalstva'!!
K_ris
# 01.10.2013 ob 10:02
Statistika preteklih "shutdownov" pravi, da bo v roku enega tedna verjetno vse spet povsem normalno. 10 izmed dosedanjih 17 "shutdownov" je trajalo 5 dni ali manj, najdaljši pa je trajal 21 dni.
zapatist
# 01.10.2013 ob 09:50
Kakorkoli

Slej ko prej, bo proračun potrjen. Izsiljevanje republikancev pa bo Ameriko stalo lahko milijarde dolarjev.

Kot kaže so tudi v Ameriki politiki, ki imajo državo za talca.
PONOS
# 01.10.2013 ob 09:35


Tole je vse farsa in igra kako nategniti svet.Kolaps je blizu -pripravite se.
Cikel se končuje-fundament je tudi pri koncu.
Stop-IPCC
# 01.10.2013 ob 09:19
hahahahah ovce...
.
Samo ena izmed izjav o "finančnem prepadu"....
.

Since a new process was put into place in 1976, the U.S. government has shut down 17 times [Update: Make that 18]. Presidents Jimmy Carter and Ronald Reagan each dealt with six shutdowns during their terms in office, lasting anywhere from one day to 2 1/2 weeks.
.
Tudi 18-ič ne bo nič drugače.... politikanti glasujejo o svojih plačah in privilegijih.... kaj mislite, kakšen bo rezultat ?????
DejanD
# 01.10.2013 ob 20:37
Kaj niti sedaj Moody ne bo znižal bonitetne ocene za Zda???
NoriPlanet
# 01.10.2013 ob 17:54
Kako je neko gospodarstvo lahko uspešno, če si samo tiska neomejene količine denarja in ga s prisilo vsiljuje državam, ki jih potrebuje kot svojo surovinsko bazo?
Se pravi, da se to gospodarstvo vsiljuje vsem kot uspešno, čeprav sloni na vojaški moči in teroriziranju ostalega sveta.
Kdor pa se dolarju upre, pa konča kot Libija, Irak, Afganistan, Sirija, itd.
V kolikor bodo države začele zavračati dolar, kot plačilno valuto za nafto in ostale surovine, bo ZDA v tistem hipu globoko bankrotirala in razpadla.
In to imate nekateri za najbolj uspešno gospodarstvo?
In ne mi zdaj o znanstvenem in drugem napredku, kajti znano dejstvo je, da so znanstveniki pripadniki različnih svetovnih držav, le da ZDA kupuje ali pa kar ukrade njihovo znanje.
ukinitev
# 01.10.2013 ob 13:26
"Delovale bodo le tiste službe, ki so opredeljene
kot nujno potrebne, med njimi tudi vojska"...
* * *
Itak, kaj pa ste pričakovali ?
Da naj bi bilo na kavbojskem divjem zahodu
še kaj bolj potrebnega od vojske ???
Aja, pa na tiste jenkijevske špijone ne pozabite,
tudi oni so najbrž "nujno potrebni"...
Oh, kakšna beda...
K_ris
# 01.10.2013 ob 10:26
@the law1

Da, v ZDA je drugače. Tam so zaposleni po pravicah na ravni našega študentskega dela. Danes si, jutri te ni.
zapatist
# 01.10.2013 ob 10:14
@the law1
Ker kot zgleda nekateri ne razumejo na lep način jih je potrebno naučit na grd način. Kdaj pa kdaj je za določene stvari pač vredno plačat več in imenuj to kot hočeš. Osebno imam pa izsiljevanja našega JS poln k**ac in zato bi jim iz srca takšno lekcijo privošči

Torej ti gre naš JS tako na q...., da si pripravljen da država utrpi milijone evrov škode s tem ko bi jih poslala za teden dva na brezplačen dopust, samo da bi se oni ta teden nekoliko bali?
Se ti zdi ta tvoja mržnja še racionalna?
badžo
# 01.10.2013 ob 10:10
V katero postavko spadajo razni fondi, ki financirajo vlade in določene skupine po svetu?
Sebastjan666
# 01.10.2013 ob 22:20
the law1

Čistka v JS se bi lahko naredila zelo enostavno in razumno in čisto upravičeno, brez posledic, le koristi bi bile od tega. A kot sva ugotovila, tega še dolgo ne bomo videli. Prej bo izgubil službo v JS človek, ki je deloven, kot pa izkoriščevalec- tudi to poznam.
Napaka, ki jo delaš pa je, da vse JS mečeš v isti koš. Brez JS nekako pač ne gre. Bi bilo fino, samo takšna je realnost.

Kar pa manjka SP-jem je enotnost in borba, da se bori za svoje pravice. Lahko bi imeli svoj sindikat - a kot reče Mlakar , kdr je treba kej nardit, začne mncat sindkat, ku ta bolan k ga prtisne srat. Tako pa politika dela kar hoče, nabija davke SP-jem, onemogoča normalno delovanje, vedno več birokracije, ki je sama sebi namen.

Ampak tako bo, dokler ne bo folk dojel, da je potreno resnično nekaj spremeniti, tudi pri sebi. Če boš samo JS vrgel na cesto ne boš veliko spremenil. Ti boš imel zadoščenje, ker boš mislil, da ti bo zaradi tega kaj boljše, a ti od tega ne boš imel koristi. Vsak evro, ki bi ostal v državni blagajni zaradi kakšnega odpuščenega bi hitro romal v druge roke pri koritu. To je slovenski način. Včasih je bil za vse kriv Beograd, ko smo se pa odcepili, pa smo ugotovili, da je lopov v resnici precej bolj blizu.
Sebastjan666
# 01.10.2013 ob 21:00
the law1

Ko boš malo bolj preučil zadeve, jih boš malo bolj razumel. Pa ne da je meni vse jasno, a ti trosiš takšne, da glava boli. Imaš prav, da je del JS za odstrel, a ti mečeš prav vse v isti koš.
Najprej je potrebno začeti pri tistih na vrhu oz. pri tistih, ki se jih voli. Slovenci smo se zadnjih 20 let izkazli kot narod, ki je sam sebi največji sovražnik. A tako je, ko je narod mlad in naiven in ne vidi 1 meter pred seboj. Sedaj pa bi bil že čas, da odrastemo in vidimo, kje so pravi problemi.

Ne vem, koliko ljudi poznaš v JS. Jaz jih poznam kar nekaj.
Najprej se vprašaj po katerem sistemu delujejo JS? Po tistem, kar reče politika oz. tisti, ki je na oblasti. Tudi če je posameznik hotel kaj spremeniti ni mogel.
Zakaj se ne odpravi korupcija v JS? Zato, ker je še vsaka stranka, ki je prišla na oblast najprej poskrbela za svoje kadre in svoje apetite, preko JS, ne pa da bi iz JS resnično kaj naredili.
Lahko bi ti tudi povedal še kaj o Zavodu za zaposlovanje in zakaj je tako neučinkovit. Nobenemu politiku ali ministru še ni stopilo v glavo, da bi malo pogledal drugod, kaj se lahko spremeni in izboljša. Pa ne da na zavodu niso pijavke in lenobice, a sistem, ki ga postavi politika je tisti, ki to omogča.
Da ne govorimo o naših bankah, ki so leglo kriminala in simbol propada naša države, pa ni še nobena politična opcija naredila nič, razen da so pomagali krasti. No, sedaj so vsi pametni kako in kaj, prej so pa znali samo kredite jemati za svoje apetite, dolg je pa ostal.
Seveda pa law1 to pozabi, kako je nastala bančna luknja - s pomočjo levih in desnih, ki so jih volili vrli Slovenci.
Tako je v večini javnih služb. Nihče noče odpraviti korupcije v zdravstvu. Zakaj? Ker se določeni politiki iz leve in desne več kot očitno preživljajo na račun le te.
Da pa ne govorimo o sodstvu in tožilstvu.

Tako, da če hočemo kaj spremeniti se moramo najprej sami izobraziti, dati na stran pohlep, ki poganja to našo državo (vidimo kam) in šele potem, se bo našel v politiki mogoče kakšen razgledan in upam da tudi pošten. Teh pa danes ni. Ker očitno so politki samo zrcalo naroda oz. tistih, ki jih še volijo.

Dokler bodo pa volilci volili takšne poslanski-kviz-trojka do tedaj pa nam ni pomoči.
Milkijevizakladi
# 01.10.2013 ob 17:06
Skratka, preveč komunizma.
Aja, napačna država?
OMGOMG.
PONOS
# 01.10.2013 ob 16:23
the law1
Nobenega kadra ne primanjkuje kje si pa to povlekel?
DELA NI.
Zagon gospodarstva??Gospodarstvo že dela in vsaka subvencija,zakoni vse se trpajo lastniki v žep ne pa za nova delovna mesta-delavci delajo za drobiž oziroma zastonj.Le dobiček je večji in polnijo si žepe hkrati pa jamrajo da ne morejo zaposlovati in izsiljujejo državo za še več popustkov...k.Nobene koristi od tako imenovanega zagona gospodarstva.
šurda
# 01.10.2013 ob 12:52
the law1
Poslušaj CELE DNEVE visiš na MMC-ju, jaz vsaj
priznam, da sem brez službe, ima pa 24 let delovne
dobe v gospodarstvu, in že leta 2009 sem imel od
čet 1000€ neto brez malice in vožnje !

Sicer pa govorimo oziroma pišemo o ZDA, ki glej
ga no Hudiča NIKOLI niso imele ne socializma, še
manj pa Komunizem, pa ravno tako propadajo 1

Zadnjič je eden model celo zapisal, da so temnopolit
Američani in Američanke KRIVI za bankrot Detroita !

Razumi vas, gdor more, jaz vas ne !
Sicer pa mora po ZAKONU vrnniti ves denar, ki ga trenuto
prejemem to pa je 261, 57€ na mesec !
In ko bom zaposlen bom ta DENAR z VESELJEM vrnili,
ti pa se sam še najbolj "šlepaš" na vse kar je javno,
la, da si tako glasen !, nekaj podobnega je tudi Dr.Gregor
Virant DL !
PONOS
# 01.10.2013 ob 12:52
Men je smešno ko naši mediji v preteklosti vabili ugledne "gospodarstvenike" kot je npr Lovše,Kordež vsi dobitniki titul manager leta in ostali modeli na pogovor kako se rešiti krize.
Osebe ki so obubožali podjetja,državo ,pokradli in nagrebli zase ter izkoristili ljudi do obisti in take ljudi sprašujejo kako naprej,politiki vabijo gospodarstvenike na posvet katere zakone naj sprejmejo -pa sej niso resni ,seveda bodo predlagali take ki bodo šli njim v žep,ne za nova delovna mesta.To je tako kot bi lopova vprašal kako se lahko zaščitiš pred lopovom....najbolj paradoksalno pa je da se najdejo ljudi ki te podpirajo,pametno je odpuščat ljudi iz JU-na vprašanje zakaj?Potem dobiš Wisanov odgovor.
GORILA
# 01.10.2013 ob 12:20
Če si lahko zidar, ki je izgubil službo, odpre s.p. ( je bila pred dnevi tema ), zakaj si je ne bi mogel tudi visokoizobražen bivši delavec iz JS ?

Zidar, ki je cegle polagal v SCT-ju, enake cegle lahko polaga kot s.p..
Ne vem pa, kakšen s.p. lahko odpre učiteljica zgodovine v osnovni šoli (učiteljica matematike ali angleščine lahko vsaj inštruira)?
K_ris
# 01.10.2013 ob 11:01
@the law1

Zakaj pa nobena vlada ni odpovedala kolektivne pogodbe zaposlenih v JS? Ta vzvod obstaja.

LINK
rubin
# 01.10.2013 ob 10:31
evo, edina rešitev je bankrot, nikoli ne vrnit dolga in po možnosti pustiti banke propasti. kam pa gremo, da finančni svet obljublja visoke donose brez osnov v gospodarstvu, potem pa ko dolgov ne more vrniti pa skubi davkoplačevalce, kot pri nas nlb...bodo pač ustanovljene hranilnice denarja, kjer se ga ne bo posojalo inpa komercjalne banke ter skladi, kjer bo vsak posameznik prevzel tveganje, da reč propade, kakor vsako podjetje! edino en člen tukaj še potrebujemo- kazensko in finančno odgovornost menadžmenta bank! ker če bodo mele banke še naprej tako gnile meneđerje, kdo jim bo pa sploh še zaupal?
K_ris
# 01.10.2013 ob 10:25
@the law1

Saj milijone EUR škode imamo sedaj, ko jim moramo izplačevati neka plačna nesorazmerja in ne vem kakšnega razloga oz. to bi bilo enako kot če bi dva z enakim poklicem delala v različnih podjetjih in ker bi eden prejemal nižjo plačo bi preko sodišča zahteval, da mu jo dvignejo na nivo drugega delavca in še izplačajo razliko za nazaj.

Slaba primerjava, ker je šlo za nekaj drugega. Delavci so imeli veljavno pogodbo za višjo plačo, kot jim jo je delodajalec izplačeval. In državo kot delodajalca so tožili samo za razliko med plačo, ki so jo dejansko prejemali, in plačo, ki bi jo po pogodbi morali prejemati. Ni šlo za to, koliko prjema kdo drug...
zapatist
# 01.10.2013 ob 10:22
@the law1
Saj milijone EUR škode imamo sedaj, ko jim moramo izplačevati neka plačna nesorazmerja in ne vem kakšnega razloga

Če ne veš, potem ti prvo priporočam, da se informiraš....
Buldog
# 01.10.2013 ob 10:20
@NOB
01.10.2013 ob 10:10

Celotna globalna ekonomija, mednarodna menjava, mednarodno zadolževanje, devizne rezerve večine držav,... temelji na dolarju in ne na nafti, kot bi ti rad predstavil. In če pride do zloma dolarja pride do težav v celem svetu, z nafto se bo pa še naprej trgovalo.
dharma
# 01.10.2013 ob 10:19
@janezdolzan

FED je nad zakonom. Oziroma za njih ne velja noben zakon. In zato iz mojga pcja fašeš en ogromen minus.
K_ris
# 01.10.2013 ob 10:14
@Nikec3

Večina prebivalstva je dejansko proti zdravstveni reformi. Republikanci v tem primeru izpolnjujejo voljo tistega dela ljudstva.

Res je, da večina ni naklonjena zdravstveni reformi, a drugi del tvoje trditve vseeno ne drži. Večina je namreč tudi proti temu, kar predlagajo republikanci, torej da se Obamacare ukine.

The CNBC poll finds that 44 percent oppose eliminating funding for Obamacare, versus only 38 percent who favor it — even though 46 percent view Obamacare negatively and only 29 percent view it positively.

Meanwhile, today’s Bloomberg poll finds that Americans say by a margin of 50-43 that Congressional Republicans should accept that Obamacare is the law of the land — even though more say they will be worse off under the law. And today’s New York Times/CBS News poll finds that by 56-38, Americans support upholding Obamacare rather than defunding it — again, even though more say they’ll be worse off under it.


LINK
zapatist
# 01.10.2013 ob 10:05
@the law1
Bi pa tudi rad videl pri nas takšno zadevo glede JS. Ravno za jim malo pognat malo strahu v kosti.

Je ta tvoj sadistični užitek, ko bi videl ljudi da se bojijo, tako velik in tako zadovoljujoč za tebe, da bi bi bil zanj pripravljen plačati milijone evrov?

Koliko bo stal ''shutdown'' ameriške vlade

Strošek shutdowna ameriške vlade naj bi znašal 300 mio dolarjev dnevno. Četrtletna rast naj bi po oceni IHS znižala četrtletno rast ameriškega BDP za okrog 0.2 odstotne točke na teden. Tri tedne trajajoč shutdown pa bi lahko stal med 0.9 in 1.4 odstotne točke rasti ameriškega BDP v zadnjem četrtletju 2013 oziroma 0.2 odstotne točke rasti ameriškega BDP na letni ravni. Drugače rečeno, po oceni analitikov bi letna gospodarska rast zaradi 3-4 tedne trajajočega "zaprtja vlade" lahko znižala letno rast BDP z 2.5% na 2.3%.
zapatist
# 01.10.2013 ob 10:00
@Nikec3
Republikanci v tem primeru izpolnjujejo voljo tistega dela ljudstva.

Republikanci predvsem serjejo in se gredo neke politične igrice na škodo ameriške države.
Zelo nedržavotvorna drža, ki me spominja na naš parlamentarni peskovnik.
Binder Dandet
# 02.10.2013 ob 07:09
Ni le slovenska politika tista, ki postavi svoje interese pred interes državljanov. S tem bi se morali strinjat tako tisti, ki podpirate republikance kot tisti, ki podpirate demokrate v tem primeru.
Kazalo