Ameriški kongresniki bodo imeli do začetka oktobra še veliko dela. Foto: EPA
Ameriški kongresniki bodo imeli do začetka oktobra še veliko dela. Foto: EPA
Barack Obama
Obama ne popušča republikancem. Foto: EPA

V ZDA je znova aktualen spor glede meje javnega dolga, ki poteka hkrati s sporom glede proračuna. Državi tako spet grozi najmanj znižanje bonitetne ocene, v najslabšem primeru pa stečaj države. Zakon o začasnem financiranju dela vlade je treba potrditi do 1. oktobra, saj se bodo v nasprotnem primeru ustavile vse dejavnosti, ki niso nujne.

Do 17. oktobra je treba povišati zdajšnjo mejo dovoljenega dolga v znesku 16.700 milijard dolarjev. V nasprotnem primeru bodo morale ZDA izbirati med plačevanjem obveznosti do upnikov, kot je Kitajska, in proračunskimi obveznostmi, kot je izplačevanje pokojnin. Pri meji javnega dolga ne gre za nove obveznosti, ampak za porabo, ki jo je kongres že odobril.

Dovoljena meja javnega dolga je bila dosežena že maja, finančnemu ministrstvu pa je uspelo zavleči bankrot s premeščanjem denarja po vladnih računih. Ameriški finančni minister Jacob Lew je sporočil, da bo 17. oktobra takšne ustvarjalnosti konec, posledice pa bodo "katastrofalne".

Pričakuje se strmoglavljenje borznih indeksov, rast obrestnih mer in tudi zahteve upnikov po višjih donosih na zakladne obveznice oziroma zahteve po izplačilu tega dolga.

"Predsednik se je pripravljen pogajati o prihodnji smeri proračunske politike, vendar pa se ne bo pogajal o tem, ali bodo ZDA poravnale zapadle obveznosti. Dvig meje javnega dolga ne pomeni povečanja porabe, ampak le omogoča plačilo že odobrene porabe," je sporočil Lew.

Rušenje zdravstvene reforme
Republikanci želijo, da predsednik Barack Obama v zameno za povišanje meje javnega dolga sprejme preložitev izvajanja ključnega določila zdravstvene reforme za leto dni. Gre za zahtevo, da se vsi posamezniki zavarujejo, ali pa plačajo davčno kazen. Demokrati so proti, ker bi to podrlo celotno reformo.

Hkrati z vprašanjem meje javnega dolga je na mizi pereča težava proračuna. Predstavniški dom kongresa je sprejel predlog zakona o začasnem financiranju dela vlade po 1. oktobru, vendar tako, da je z istim predlogom odvzel ves denar za izvajanje zdravstvene reforme.

Predlog je šel v senat, kjer vodja večine, demokrat Harry Reid uporablja proceduralno taktiko, da del o ukinitvi denarja za reformo umakne iz predloga in potrdi le del o nadaljevanju financiranja dela vlade z navadno večino 51 glasov. Predlog bi potem romal nazaj v predstavniški dom, kjer se bodo morali republikanci odločiti, ali bodo sprejeli odgovornost za "zaprtje" vlade.

Republikanci so to storili leta 1995, ko je bil predsednik Bill Clinton, vendar pa so bile posledice hujše zanje. Javnost je krivdo večinoma zvalila nanje in demokrati so potem pridobili nekaj kongresnih sedežev.