Obama si je vzel čas sredi dopusta in pozdravil mandatarstvo Al Abadija. Foto: EPA
Obama si je vzel čas sredi dopusta in pozdravil mandatarstvo Al Abadija. Foto: EPA
Premier Nuri Al Maliki (na plakatu) je pričakoval, da bo predsednik Masum zaradi uspeha njegove koalicije na volitvah mandatarstvo podelil njemu, ko je mandatar postal Al Abadi, pa je vojsko Al Maliki poklical, naj varuje ustavo oziroma njegov položaj. Foto: EPA

Obama je skupaj s podpredsednikom Josephom Bidnom Al Abadija, sicer vidnega člana stranke premierja Nurija Al Malikija Daawa, pozval, naj čim hitreje sestavi novo vlado, in to takšno, ki bo vključevala vse Iračane. "Zagotovil sem mu našo podporo," je dejal Obama in pozval vse politične voditelje v Iraku, naj mirno sodelujejo v političnem procesu.

"Novo iraško vodstvo ima težko nalogo. Z vključujočim vladanjem in odločnostjo si mora znova pridobiti zaupanje državljanov," je dejal ameriški predsednik in zagotovil pomoč vladi, ki bo odgovorila na potrebe in težave vseh prebivalcev Iraka. Skupaj z drugimi državami na območju pa naj bi se ZDA še naprej posvečale reševanju humanitarne krize in terorističnih izzivov v Iraku, je dejal. "Ko bo nastopila nova vlada, bo mobilizacija te podpore lažja," je dejal Obama.

Sedanji premier Nuri al Maliki, čigar koalicija je na aprilskih volitvah sicer prejela največ glasov, sam pa želi postati premier še tretjič, je odločitev predsednika države Fuada Masuma, da za mandatarja določi Al Abadija, označil za napad na ustavo. Al Maliki je v nedeljo tako poklical vojsko, naj brani ustavno ureditev, s čimer je mislil nase in svoj položaj, ki ga zaseda že osem let.

Za to si je prislužil kritike iz tujine, Washington pa je v ponedeljek jasno pokazal, da si ga več ne želi na položaju. Al Maliki je zaradi tega v ponedeljek ZDA zvečer obtožil sodelovanja pri kršitvi ustave.

Al Malikija odnesla Islamska država
ZDA si tako želijo zamenjave Al Malikija, ki naj bi skrbel predvsem za svoj šiitski krog. Kritiki mu očitajo, da je s sektaško politiko sokriv za razmah sunitske skupine Islamska država na severu Iraka.

Edina sila, ki se ji je trenutno sposobna upreti, so kurdski borci in Washington jim je že začel pošiljati neposredno pomoč v orožju.

"Ameriške sile so v zadnjih nekaj dneh uspešno izvedle zračne napade, da preprečijo napredovanje skrajnežev na Erbil in zavarujejo tamkajšnje ameriške civiliste. Kurdske sile branijo svoje mesto, mi pa smo okrepili vojaško svetovanje in pomoč iraškim in kurdskim silam, ki se bojujejo proti Islamski državi," je dejal Obama.

V pripravi resolucija VS-ja ZN-a o sankcijah proti džihadistom
Velika Britanija je v Varnostnem svetu ZN-a vložila osnutek resolucije, ki predvideva sankcije proti sunitskim skrajnežem iz skupine Islamska država. O osnutku so se začeli v ponedeljek pogovarjati na ravni strokovnjakov, resolucija pa bo morda sprejeta že ta teden.

Varnostni svet ZN-a je sunitske borce iz Islamske države doslej trikrat obsodil le z izjavami. Osnutek resolucije predvideva navodilo državam članicam ZN-a, naj ustavijo dotok denarja in borcev tej skupini. Prav tako predvideva tudi prepoved trgovanja s skupino, ki že nadzira nekaj naftnih nahajališč.

Velika Britanija sicer želi, da se resolucija sprejme po sedmem poglavju Ustanovne listine ZN-a, ki poleg gospodarskih sankcij omogoča tudi uporabo vojaške sile. Nasilna dejanja Islamske države se bodo v resoluciji lahko opredelila kot zločini proti človečnosti.