Barack Obama je že nekajkrat poudaril, da bi morali v Libiji po padcu Gadafija ravnati drugače. Foto: Reuters
Barack Obama je že nekajkrat poudaril, da bi morali v Libiji po padcu Gadafija ravnati drugače. Foto: Reuters

Obama je v intervjuju za Fox News govoril o vzponih in padcih med svojima mandatoma in kot največji dosežek označil reševanje gospodarstva iz recesije. Dejal je, da je bilo posredovanje v Libiji kljub vsemu "pravilna stvar ", a so slabo načrtovali posledice diktatorjevega padca.

Ni bilo prvič, da je ameriški predsednik izrazil obžalovanje nad položajem v Libiji. Prejšnji mesec je dejal, da je operacija v Libiji šla po načrtu, potem pa je nastala "zmešnjava". Tedaj je tudi kritiziral Francijo in Veliko Britanijo oziroma njuno delovanje v Libiji ter rekel, da je britanskega premierja Davida Camerona motilo vrsto drugih stvari in da ni bil osredotočen na posledice po skupni operaciji.

Zavezništvo z Veliko Britanijo ostaja trdno
Predstavnik Nacionalnega varnostnega sveta Bele hiše Ned Price je za CNN zatrdil, da kljub kritikam zavezništvo med Veliko Britanijo in ZDA ostaja trdno in dodal, da cenijo britanski prispevek pri zagotavljanju varnosti in izpolnjevanju zunanjepolitičnih ciljev. Obenem je Price dodal, da bi "vsi – vključno z ZDA – morali drugače in bolje reagirati po padcu Gadafija".

Med vstajo leta 2011 so ZDA ob pomoči drugih držav z zračnimi napadi skušala zaščitit civiliste. Po smrti Gadafija, ki je v tej z nafto bogati državi vladal kar 42 let, je bila Libija pahnjena v hudo nestabilnost in kaos, ki so ga zaznamovali spopadi milic in boj za prevlado dveh rivalskih vlad in parlamentov.

V Libiji vse močnejša podružnica IS-ja
Libija ima že od avgusta 2014, ko je prestolnico zavzelo zavezništvo milic, dva rivalska parlamenta in vladi. Mednarodno priznana parlament in vlada sta pobegnila na vzhod države v Tobruk, v Tripolisu pa so svoja organa oblikovali islamisti. Je pa vlada, ki je nastanjena v Tripolisu sporočila, da se umika, saj želi preprečiti nadaljnje prelivanje krvi.

Umika se vladi narodne enotnosti, ki je pred kratkim prišla v prestolnico in ima podporo Združenih narodov. Vlada v Tobruku je še vedno na položaju. V Libiji je vse močnejša in dejavnejša tudi podružnica samooklicane džihadistične Islamske države. Veliko število Libijcev je zapustilo državo in zbežalo v Evropo.