Obama je po glasovanju v predstavniškem domu zapustil Washington in se odpravil na Havaje, da bi se vrnil na počitnice, ki jih je zaradi pogajanj s kongresom prekinil prejšnjo sredo. Foto: EPA
Obama je po glasovanju v predstavniškem domu zapustil Washington in se odpravil na Havaje, da bi se vrnil na počitnice, ki jih je zaradi pogajanj s kongresom prekinil prejšnjo sredo. Foto: EPA
Washington
Ameriški kongresniki so imeli med prazniki veliko dela. Foto: EPA
ZDA: Odmik od proračunskega prepada
ZDA so se izognile davčnemu prepadu

Predstavniški dom je z 257 glasovi za in 167 proti potrdil dogovor proti tako imenovanemu davčnemu prepadu, ki ga je 23 ur pred tem (v noči na torek) z veliko večino potrdil senat.

Predsednik Barack Obama je pozdravil potrditev dogovora in dejal, da je to le en korak v širših naporih za okrepitev ameriškega gospodarstva. S tem je izpolnil tudi eno od predvolilnih obljub.

"Podpisal bom zakon, ki zvišuje davke za dva odstotka najbogatejših Američanov, medtem ko preprečuje dvig davkov za srednji razred," je zatrdil Obama. "Poznamo pot naprej, če se ne bomo osredotočili na politiko, ampak na to, kar je dobro za gospodarstvo," je še dejal.

V torek so v ZDA potekale davčne olajšave, ki so bile sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, veljati pa so začeli tudi avtomatični proračunski varčevalni ukrepi, o katerih so se demokrati in republikanci dogovorili leta 2011 v času prepirov glede dviga dovoljene meje javnega dolga.

ZDA so padle v fiskalni prepad, ki je grozil z novo recesijo, vendar pa novi zakon to nevarnost odpravlja.

Republikanski predsednik predstavniškega doma John Boehner je v torek sklical posvet z drugimi kongresnimi voditelji svoje stranke, Biden pa je medtem pritiskal na demokrate.

Vodja večine v predstavniškem domu Eric Cantor, ki računa na Boehnerjev položaj, je sredi dneva dejal, da senatnega predloga ne bo podprl, ker pretirava z višanjem davkov in ne stori dovolj za zmanjšanje porabe.

Predlog le na glasovanje
Po celodnevnih pogovorih se je Boehner le odločil, da bo dal predlog na glasovanje. Voditeljica demokratov Nancy Pelosi se je zavzela za glasovanje, čeprav vsi demokrati niso podpirali njenega predloga.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je pred tem zatrdil, da senat ne bo obravnaval nobenih morebitnih popravkov predloga iz predstavniškega doma, ki mora glasovati ali pa odgovarjati pred ameriškimi volivci.

"Če se bodo republikanci igrali z dogovorom, ki je dobil podporo 88 senatorjev, bodo odgovorni za največje povišanje davkov v ameriški zgodovini," je za televizijo povedal neimenovani demokratski uslužbenec senata.

Boehnerju tako ni preostalo drugega kot glasovanje. Za nižjo porabo se bodo lahko republikanci borili naprej med pogajanji za novo povišanje meje javnega dolga.

ZDA: Odmik od proračunskega prepada
ZDA so se izognile davčnemu prepadu