Barack Obama se bo v Indiji - Mumbaju in New Delhiju - mudil do ponedeljka. Foto: Reuters
Barack Obama se bo v Indiji - Mumbaju in New Delhiju - mudil do ponedeljka. Foto: Reuters
Pometanje ulice pred Obaminim obiskom
ZDA želijo okrepiti sodelovanje z Indijo, ki pa ostaja nezaupljiva zaradi ameriško-pakistanskega vojaškega zavezništva. Foto: Reuters

Ameriški predsednik, ki je prejšnji teden na vmesnih kongresnih volitvah izgubili večino v predstavniškem domu, je v indijsko gospodarsko metropolo prišel z željo po tesnejših stikih z milijardno Indijo. Obamova administracija načrtuje sklenitev več poslov, ki bi Američanom prinesli več delovnih mest in možnosti za izvoz na enega najhitreje rastočih trgov na svetu.

V Mumbaju bo Obama najprej obiskal razkošni hotel Tadž Mahal, kjer bo počastil spomin na umrle v terorističnih napadih pred dvema letoma, v katerih je bilo ubitih 166 ljudi. Ob tem Indijci pričakuje vsaj posredno obsodbo nepriljubljenega soseda Pakistana, katerega obveščevalne službe so v preteklosti urile napadalce na središče Mumbaja.

Azija ključna za ameriško gospodarstvo
Potem Obamo čaka obisk muzeja Mahatme Gandija, ki je eden njegovih velik vzornikov. Zvečer se bo 44. ameriški predsednik udeležil gospodarskega vrha največjih indijskih in ameriških podjetij. Pred odhodom v Indijo je Obama razkril glavni namen obiska: "Želimo pridobiti milijarde dolarjev vredne pogodbe, ki bodo podpirala več deset tisoč služb v ZDA. Želimo zmanjšati ovire za ameriški izvoz in povečati dostopnost do indijskega trga."

"Težko je preceniti pomembnost azijskega trga za našo gospodarsko prihodnost," je Obama zapisal v svoji kolumni, ki jo je v petek objavil New York Times. "V času gospodarskih težav je vabljivo, da se obrnemo vase, stran od trgovine in poslovanja z drugimi narodi. Toda v našem prepredenem svetu to ni pot za rast in to ni pot za službe. Ne moremo biti odrezani od teh trgov."

Ameriška letala za Indijo?
Ameriška vlada upa, da ji bo uspelo prepričati Indijce v sklenitev več poslov z vojaško-oborožitvenega področja. S pogostejšimi in obsežnejšimi skupnimi vojaškimi vajami želijo Američani povečati svoje možnosti za zmago na razpisu indijske vlade, ki za 11 milijard dolarjev načrtuje nakup 126 vojaških letal. Pri tem bodo morali Američani premagati občutek gostiteljev, da je Indija šele na tretjem mestu ameriških interesov za Kitajsko in Pakistanom.

Vrnitev v Indonezijo
Obama, ki ga spremlja žena Michelle, bo v Indiji ostal tri dni, poleg gospodarskega sodelovanja pa bo v ospredju pogovorov boj proti terorizmu. Sledil bo obisk Indonezije, kjer je Obama preživel del otroštva, v Južni Koreji se bo udeležil vrha skupine G20, na Japonskem pa zasedanja Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje.