Cameron in Obama sta utrjevala dobre odnose med državama. Foto: EPA
Cameron in Obama sta utrjevala dobre odnose med državama. Foto: EPA

Odločitev pripada Britancem, a je članstvo Velike Britanije v Evropski uniji izraz njenega svetovnega vpliva, je dejal ameriški predsednik in ob tem spomnil, da imajo ZDA z Veliko Britanijo posebne odnose, njena dejavna vloga v svetu pa je pomembna tako za interese obeh držav kot tudi sveta.

"Menim, da je sodelovanje Velike Britanije v EU-ju izraz njenega vpliva in vloge v svetu kot tudi zelo pomembnega gospodarskega partnerstva," je dejal Obama in dodal, da mora London sam sprejeti odločitev, da pa podpira prizadevanja britanskega premierja za reformo EU-ja pred morebitno prekinitvijo vezi z Unijo.

V delu Cameronove konservativne stranke podpirajo odhod države iz EU-ja in sklic referenduma o tej temi do konca leta 2017. Cameron se medtem zavzema za spremembo pogojev članstva v EU-ju še pred referendumom.

Kmalu začetek pogajanj o trgovini?
Medtem je Cameron napovedal, da bi ZDA in EU pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu lahko zagnali do zasedanja skupine G8, ki bo 17. in 18. junija na Irskem.

Obe strani morata izkoristiti priložnost, da bosta zagotovili vzdržno gospodarsko okrevanje, je dejal britanski premier in ob tem izpostavil pomen tega, da morajo biti na pogajanjih odprti za razpravo o vseh vprašanjih.

Obe strani sta namreč že omenili področja, ki naj ne bi bila del pogajanj - na evropski strani tako npr. zaščita evropske kulture, na ameriški pa genetsko modificirana živila.

Čezatlantski partnerici, ki sta že zdaj najpomembnejši trgovinski partnerici na svetu, skupaj predstavljata približno polovico svetovnega BDP-ja in tretjino svetovnih trgovinskih tokov. Sporazum, ki so ga napovedali februarja, bi prispeval h gospodarski rasti in rasti zaposlovanju na obeh straneh.

Skupno stališče z Rusijo
Obama in Cameron sta govorila tudi o Siriji. Zagotovila sta, da bodo nadaljevali diplomatska prizadevanja za končanje državljanske vojne v Siriji in da so glede tega našli skupno stališče z Rusijo.

Vztrajala pa sta pri nuji odstopa predsednika Bašarja Al Asada. Pozdravila sta še pripravljenost Rusije na sodelovanje na mirovni konferenci za Sirijo, ob tem pa opozorila, da ni lahkih rešitev za konflikt.