Obama ocenjuje, da je rasizem še vedno globoko zakoreninjen v ameriški družbi. Foto: EPA
Obama ocenjuje, da je rasizem še vedno globoko zakoreninjen v ameriški družbi. Foto: EPA

"Nismo se še otresli rasizma. Ne gre namreč le za to, da ni vljudno v javnosti reči črnuh," je predsednik odkritosrčno, a s presenetljivo uporabo besed povedal v podcastu s komikom Marcom Maronom, ki sta ga v petek posnela kar v komikovi garaži, predvajan pa je bil danes. Kot je dejal, se je odnos do različnih ras v ZDA od njegovega otroštva močno spremenil, hkrati pa dodal, da ima ameriška zgodovina zasužnjevanja temnopoltih "dolgo senco in je še vedno del našega DNK-ja, ki se prenaša naprej".

To je prvič, da je kot predsednik v javnosti izrekel besedo črnuh, jo je pa pred predsedovanjem večkrat uporabil v svoji knjigi Sanje mojega očeta, v kateri je med drugim opisal svoje odraščanje na Havajih, zlorabo marihuane in svoje razreševanje vprašanja identitete.

Dotaknil se je tudi vloge kongresa glede vprašanja orožja, in sicer je kritičen do nepripravljenosti kongresa, da bi uvedli ostrejši nadzor nad orožjem. To vprašanje se je znova razplamtelo ob streljanju v Južni Karolini prejšnji teden.

Vprašanje, povezano z vprašanjem rase, je tudi debata o konfederacijski zastavi, ki plapola na poslopjih oblasti v Južni Karolini. Nacionalna zveza za napredek nebelcev je pozvala k odstranitvi zastave, ki jo označujejo kot simbol rasizma. Obama se v intervjuju ni dotaknil vprašanja zastave, je pa že pretekli teden dejal, da spada v muzej.

V uro dolgem pogovoru je razkril, kako se je v mladosti spopadal z dejstvom, da je rojen beli materi in temnopoltemu očetu. "Preizkušal sem celo paleto različnih modnih slogov in obnašanj. Takole sem kul. Takole sem možat," je pojasnil in dodal, da se je pri 20 njegov odnos do tega vprašanja spremenil, saj je začenjal razumeti, kako naj se vede, da bo upošteval obe strani svoje rasne identitete.