Foto:
Foto:
Guantanamo

A kot je poudarila Bela hiša, bodo sodišča delovala v skladu z novimi pravili, domnevno bolj poštenimi do obtožencev. Obama je sporočil, da imajo vojaška sodišča v ZDA dolgo tradicijo in da so primerna za sojenje sovražnikom, ki kršijo pravila vojskovanja, če so seveda pravilno postavljena in vodena.

Vojaška sodišča, ki so bila sicer ustanovljena v času Obamovega predhodnika Georgea Busha, naj bi bila legitimen forum za pregon domnevnih teroristov in najboljši način za zaščito države ob varovanju vrednot.

Obama je sicer napovedal, da bodo spremenili pravila za delovanje sodišč in jih uskladili z vladavino prava. Njegova napoved o vnovičnem delovanju sodišč je naletela na ostre kritike med zagovorniki človekovih pravic in tudi med nekaterimi demokrati, a v Beli hiši poudarjajo, da predsednik dela to, kar je v najboljšem varnostnem interesu ZDA. Omenjena sodišča naj bi sodila nekaj manj kot 20 ujetnikom v Guantanamu, preostale od 241 ujetnikov pa bodo preselili v tujino ali v ZDA. Obama je že kmalu po svojem prihodu v Belo hišo ukazal, da morajo Guantanamo zapreti do januarja 2010.

Med novimi pravili, v skladu s katerimi bodo morala delovati sodišča, so med drugim prepoved uporabe dokazov, do katerih so prišli z mučenjem, večja izbira vojaških odvetnikov za obtožence, prepoved posrednih pričanj in nekaznovanje v primeru nepričanja.

Do zdaj so sodišča obravnavala 13 primerov, med njimi je tudi pet domnevnih organizatorjev napadov 11. septembra 2001. Trije obtoženci so bili spoznani za krive.

Obama naj bi odločitev sprejel predvsem zato, da ne bi poglobil spora z republikanci, ki odločno nasprotujejo selitvi terorističnih osumljencev na ameriško ozemlje pred civilna sodišča. Republikanci so - pričakovano - njegovo odločitev pozdravili.

ZDA želijo v tujino poslati okoli 60 ujetnikov, ki niso krivi terorizma, a bi jim v primeru vrnitve v domovino grozilo kratenje človekovih pravic.

K. T.