Delavci med postavljanjem odrov in tribun za slovesni dan. Foto: Reuters
Delavci med postavljanjem odrov in tribun za slovesni dan. Foto: Reuters
Medtem ko ima Barack Obama te dni polne roke s političnimi vprašanji, je glavna skrb Michelle Obama, katerega modnega oblikovalca naj izbere, da ji sešije obleko za inavguracijo. Foto: EPA
Svoj piskrček so že pristavili tudi trgovci in svoje stojnice in trgovine napolnili s spominskimi predmeti v čast Obamove inavguracije. Foto: EPA
Takole je videti gradbišče pred Lincolnovim spomenikom v Washingtonu, kjer bo prisegel Obama. Foto: EPA

Dober mesec dni pred prisego Baracka Obame kot 44. predsednika ZDA se v Washingtonu že pospešeno pripravljajo na mravljišče, kar bo postala ameriška prestolnica, ko bo 20. januarja zmagovalec volitev izgovoril tiste slavne besede: "Jaz, Barack Hussein Obama, slovesno prisegam, da bom vdano izpolnjeval naloge predsednika ZDA in da bom po svojih najboljših sposobnostih ohranjal, varoval in branil ustavo ZDA, tako naj mi pomaga Bog."

Zvezne in lokalne oblasti pričakujejo ogromno udeležbo na prisegi in paradi. Nekateri napovedujejo celo od 4 do 5 milijonov obiskovalcev.

Kam parkirati 10.000 avtobusov?
Za obvladovanje te množice je washingtonski policijski oddelek že odredil, da se bo njihovim 4.000 možem priključilo še enkrat toliko policistov od zunaj, ki bodo dodeljeni izključno za ustoličenje prvega afroameriškega predsednika.

Organizatorje medtem muči dilema, kam parkirati okoli 10.000 pričakovanih avtobusov - to je približno desetkrat toliko, kot jih preplavi prestolnico za tradicionalni festival češnjevih cvetov. Za zdaj so mestne oblasti našle približno 75 odstotkov potrebnih parkirišč, a prostor postaja dragocena dobrina. Po poročanju CNN-a razmišljajo celo, da bi dodatna parkirišča postavili v Marylandu, sosednji zvezni državi.

Največja zabava, ne vrtanje zob
Na novinarski konferenci so oblasti pošiljale precej mešana sporočila: po eni strani upajo na megalomansko (a dobro nadzirano) zabavo, po drugi strani pa se pripravljajo na morebitne logistične težave. "Vsi, ki prihajajo v Washington, bi se morali zavedati, da bo gneča," pravi Kevin Griffis iz predsedniškega inavguracijskega odbora.

"A obiskovalci bodo najverjetneje v prazničnem, veseljaškem razpoloženju in bodo zato bolj pripravljeni biti potrpežljivi in vljudni. Tukaj ne gre za skupino ljudi, ki gredo na skupinsko vrtanje zob," slikovito in optimistično dodaja Griffis.

Veliko potrpežljivosti (in udoben par čevljev) bo res ključnega pomena za preživetje Obamove prisege. Predstavniki mestnega javnega prometa svetujejo, da se do štirikilometrske razdalje bolj splača prehoditi peš, saj pričakujejo, da bo zlasti podzemna nabito polna.

Ko še Teksas drvi v Washington
Vstopnice za ustoličenje gredo namreč za med. Senatorji in guvernerji vseh zveznih držav - od liberalnih, ki so v ogromnih številkah podprli Obamo, do republikanskega Teksasa - so zasuti s prošnjami, naj priskrbijo mesta.

Časnik Houston Chronicle tako poroča, da je, denimo, kongresnica Sheila Jackson Lee prejela prošnje 2.600 ljudi in se je odločila, da bo 198 vstopnic, ki jih lahko največ izda, kar žrebala. Senatorjem je posebni odbor po drugi strani podelil vsakemu po 350 vstopnic, ki jih lahko razdeli.

Teksaški kongresnik John Culberson je prošnjo za vstopnico prejel celo od nekega Kalifornijčana, ki se je v obupu zatekel k republikanskemu Teksasu, češ: "Poklical sem svojega kalifornijskega kongresnika, pa so vse vstopnice že razdelili in so mi rekli, da bi jih "rdeče" države morda imele še kaj. Jih lahko dobim?" Odgovor je bil seveda ne.

Na spletu vstopnice dosegajo že vrtoglavo ceno - 7.500 dolarjev. Povpraševanje je tako veliko, da bodo brez njih najverjetneje ostali tudi nekateri največji zvezdniški podporniki Baracka Obame. Igralka Scarlett Johansson, ki je med kampanjo goreče lobirala za Obamo, je tako izjavila, da je nAjvečje božično darilo, ki ji ga lahko kupi njen mož Ryan Reynolds, vstopnica za inavguracijo.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si