Brazilske oblasti želijo z okrepitvijo vojaških enot pomesti z nasiljem, ki se je še bolj razširilo po lanskih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Brazilske oblasti želijo z okrepitvijo vojaških enot pomesti z nasiljem, ki se je še bolj razširilo po lanskih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Povprečno so v prvih šestih mesecih letošnjega leta na ulicah Ria de Janeira umrli trije ljudje na dan. Foto: EPA

10.000 pripadnikov varnostnih sil, katerih glavna naloga bo boj proti organiziranemu kriminalu.

V petek se je tako po ulicah glavnega mesta zvezne države Rio de Janeiro že peljalo na desetine tovornjakov z 8.500 vojaki, ki so se pridružili policistom in prometnim policistom. Po koncu lanskih olimpijskih iger se je zelo povečalo nasilje v drugem največjem brazilskem mestu, v istoimenski zvezni državi pa je bilo samo letos ubitih že več kot 90 policistov.

Preteklo nedeljo se je v znak protesta zaradi čedalje slabših varnostnih razmer na znameniti plaži Copacabana zbralo več sto sorodnikov ubitih policistov, poroča BBC.

Brazilski obrambni minister je ob začetku poostritve nadzora na ulicah dejal, da bodo enote izvajale različne obveščevalne operacije, pripravljajo pa se tudi na številne operacije proti kriminalnim organizacijam, ki se ukvarjajo s preprodajo mamil, krajo različnega tovora in drugimi nezakonitimi dejavnostmi.

Dekret o namestitvi enot na ulice, ki bodo tam ostale do konca leta, je podpisal brazilski predsednik Michel Temer.

Povprečno so v prvih šestih mesecih letošnjega leta na ulicah Ria de Janeira nasilne smrti umrli trije ljudje na dan, številni med njimi med streljanjem med policisti in preprodajalci mamil. Analitiki poudarjajo, da največja recesija v zadnjih desetletjih, v katere primežu se je znašla država, še stopnjuje razmah nasilja.

Igralec iz Božjega mesta osumljenec za umor policista
Kot je pred nekaj dnevi poročal BBC, je med osumljenci za smrt enega izmed policistov tudi eden izmed igralcev iz kritiško priznanega filma Božje mesto. Danes 34-letni Ivan da Silva Martins je v filmu nastopil leta 2002, in sicer kot eden izmed članov kriminalne združbe. Policija domneva, da danes nadzoruje preprodajo mamil v faveli Vidigal, kjer ga poznajo pod vzdevkom Ivan Grozni. Kot je dejal režiser filma Fernando Meirelles, je postopno skozi leta izgubil stik z mladimi igralci iz filma in izrazil veliko žalost ob novici, kako je zabredel Martins.